Aktivnosti

IZVJEŠTAJNO-IZBORNA SJEDNICA UDRUGE UMIROVLJENIKA GRADA KLANJCA

Novoizabrana Skupština koju čini 30 izabranih predstavnika koje su članovi Udruge delegirali iz pojedinih klanječkih naselja održala je svoju prvu sjednicu u srijedu, 15. ožujka 2017. Na koncu 2016. godine Udruga je brojila 258 članova. Sjednica je bila i izvještajna za razdoblje od 11. travnja 2013. do 15. ožujka 2017., a izvješće o radu podnijela je predsjednica Katica Kantura,  dok je financijsko izvješće obuhvatilo 2016. godinu. Izvješće o radu Sekcije za tradicijsko rukotvorstvo, koju je osnovao Izvršni odbor 16. ožujka 2015., podnijela je voditeljica Brankica Greblički i to za 2015. i 2016. godinu.
Iz opširnog izvješća predsjednice Udruge vidljivo je da svakako bio najaktivniji Izvršni odbor koji je održao 33 sjednice, a kojima su prisustvovali i članovi Nadzornog odbora te blagajnik. Sjednice Skupštine održavane su jednom godišnje, a radi donošenja novog Statuta održana je 2015. g. i izvanredna sjednica.
Tijekom izvještajnog razdoblja povećana je maksimalno briga za članstvo i to organizacijom izleta, druženja za Novu godinu, Valentinovo, Martinje, godišnje okupljanje svih članova, podjela poklona za navršene okrugle godine živote članova Udruge, odlazaka na kazališne predstave, Advent u Zagrebu, davanje počasti kupnjom vijenaca umrlim članovima, informatičkog opismenjivanja članova (prva smo umirovljenička udruga u Zagorju koja je to organizirala). Sve su aktivnosti bile organizirane u skladu s financijskim mogućnostima, a osim članarine, sredstva su osigurana potporom Grada Klanjca i Matice umirovljenika KZŽ. Iz plana rada nije ostvarena planirana “Pomoć u kući”, iako je postojala volja od strane Udruge, ali  prema usmenim informacijama ta je aktivnost trebala biti organizirana u suradnji s Centrom za socijalnu skrb i Zavodom za zapošljavanje koji bi trebali realizirati takav program, a Udruga umirovljenika bi se priključila sa svojim volonterima.

Iz izvješća Sekcije za tradicijsko rukotvorstvo može se zaključiti da je postignut najvažniji cilj, a to je okupljanje članova na “penzionerskoj kavici” u prostoru Gradske knjižnice srijedom. Tijekom dvije godine bilo je više od stotinjak takvih susreta na kojim se u prosjeku okupi oko 15, a na radionicama uz vjerske blagdane i više članova. Teme su različite, od izrade božićnog nakita, pisanica za Uskrs, ručnog rada-vezenja, štrikanja, heklanja, slikanja na staklu i drugih kreativnih pokušaja. Prva veća aktivnost bila je organizacija izložbe “Iz bakinog ormara” u listopadu 2015. Prigodno su obilježeni Božić, Uskrs, Sekcija se uključila u manifestaciju “Dobro je, klanječko je”, “100% zagorsko”. Uz Uskrs i Božić 2016. organizirana su predavanja etnologa Gorana Škrleca. Sredstva prikupljena donacijama na degustacijama tradicijskih kolača darovana su za potrebe djece slabijeg socijalnog statusa u OŠ Antuna Mihanovića Klanjec. Kroz druženja razmjenjuju se stari recepti, sadnice povrća, voća, cvijeća, ljekovitog bilja, pročitaju tiskovine… No, najbitnije je druženje.
O aktivnostima Udruge čitatelji su mogli čitati na web stranicama grada, Umirovljeničkom listu, Zagorskom listu, Glasu Zagorja zahvaljujući dopisnici, članici Udruge, Brankici Greblički.
Sve aktivnosti realizirane su uz veliku potporu Kulturnog centra i Gradske knjižnice Klanjec.

Iz Financijskog izvješća za 2016. vidljivo je da je Udruga prihodovala 46.414 kuna, a potrošila u skladu s godišnjim planom 44.095 kn. Izvješće je jednoglasno prihvaćeno. Predsjednica je predložila i Plan rada i Financijski plan za 2017. Aktivnosti će uglavnom ostati iste kao i prethodnih godina, uz dopunu da se imenuje tim volontera za “Pomoć u kući” potrebitim članovima kao i za palijativnu skrb za teže bolesnike, ali u koordiniranoj suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa, udrugom “Korak po korak do zdravlja” te obiteljskim liječnikom potrebite osobe. Također da se nastavi s izvještavanjem o radu udruge na gradskim web stranicama i preko drugih glasila.  Financijskim planom za 2017. planiran je prihod od 65.519 kn, a u istom iznosu i rashodi. Planovi su prihvaćeni, a za realizaciju je zadužen Izvršni odbor.

Kako je Skupština bila i izborna, izabrano je novo vodstvo udruge, uz zahvalu na uloženom trudu onom dosadašnjem. Za predsjednicu Udruge ponovno je izabrana Katica Kantura, potpredsjednik je Božidar Pavlinić, a članovi Izvršnog odbora: Irena Borošak, Manda Lena Brajković, Anica Breber, Ankica Hrbud, Nada Ivanuš, Fanika Semenski i Biserka Taboršak. Članovi Nadzornog odbora su Ivica Hrbud, Anica Majcen i Mira Šoban. Udrugu će u Matici umirovljenika KZŽ zastupati Manda Lena Brajković, a povjerenici po naseljima su Irena Borošak, Anica Breber, Katica Kantura, Anica Majcen, Pavlinić Božidar i Mira Šoban.  Za tajnicu je predložena Biserka Taboršak, a odluku će donijeti IO na prvoj sjednici.

MAMMA MIA!

U predvečerje, 21. travnja, krenuo je autobus put Zagreba popunjen do posljednjeg sjedala. Naime, Udruga umirovljenika grada Klanjca i Kulturni centar organizirali su odlazak u Zagrebačko gradsko kazalište Komedija na predstavu Mamma Mia! – redatelja Igora Barbarića. Svi putnici bili su oduševljeni predstavom – muzikalno i veselo, baš za odmor duše i podsjetnik na mladost. Odabir je bio pun pogodak i lijepi uvod za Dan grada Klanjca. Ovakvom stalnom suradnjom s udrugama Kulturni centar nastavlja dugogodišnju tradiciju organiziranog posjeta kazalištima u Zagrebu (cca. tridesetak godina).

Brankica Greblički

IZVJEŠTAJNA SJEDNICA SKUPŠTINE KLANJEČKIH UMIROVLJENIKA

Dana 26. travnja Udruga umirovljenika grada Klanjca održala je redovnu godišnju izvještajnu sjednicu Skupštine za 2015. godinu. Pozivu se odazvalo 25 od 30 članova. Na samom početku minutom šutnje odana je počast preminulim članovima.

Na dnevnom redu kao glavna točka bilo je izvješće o radu, financijsko izvješće te izvješće Nadzornog odbora. Iz izvješća o radu koje je podnijela predsjednica gospođa Katica Kantura vidljivo je da se najviše aktivnosti odnosilo na druženje, razonodu i kulturu – repriza dočeka Nove godine, Valentinovo, dva izleta, dva jednodnevna kupanja na moru, županijski susret u Mariji Bistrici za Dan državnosti, advent u Zagrebu i posjet kazalištu, te piknik za sve članove u Zelenjaku. Na pikniku su, već po višegodišnjoj tradiciji, podijeljeni rođendanski pokloni za okrugle rođendane. Vodila se briga o umrlim članovima kupnjom vijenaca i odlaskom na sprovode. Početkom 2015. godine organiziran je tečaj za informatičko opismenjivanje, a polazilo ga je i uspješno završilo dvadesetak umirovljenika. U ožujku je Izvršni odbor prema Statutu osnovao Sekciju za tradicijsko rukotvorstvo koja je tijekom godine imala više zapaženih akcija u suradnji s Kulturnim centrom i Gradskom knjižnicom. Članice sekcije druže se svake srijede u prostorima knjižnice, i uz kavicu, izrađuju ručne radove. Iz tih susreta proizašle su slijedeće akcije: izrada pisanica i kićenje uskrsnog drvca, izložba Iz bakinog ormara, izrada božićnog tradicijskog nakita od prirodnih materijala i kićenje bora, te postavljanje jaslica za Božićnu izložbu na kojoj su svoje slike izložili članovi Likovne udruge Oton Iveković, a pridružili su se i učenici O.Š. Antuna Mihanovića sa svojim božićnim ukrasima. Nadalje članice sekcije pekle su kolače za Dan grada i osvojile sve tri nagrade te učestvovale s kolačima na manifestaciji 100% zagorsko na Trgu bana J. Jelačića u Zagrebu.

Rukovodstvo udruge obavljalo je tijekom godine svoje redovne aktivnosti te vrlo dobro surađivalo s KZŽ i gradom Klanjcem, te ostalim udrugama na području našeg grada.

Iz financijskog izvješća koje je podnijela blagajnica gospođa Ankica Hrbud vidljivo je da je udruga imala prihod od 67.424,49 kn, a planirano je bilo 69.227,25 kn. Rashodi su bili u iznosu od 65.797,45 kn.

U ime Nadzornog odbora izvješće je podnijela gospođa Milka Hrbud s zaključkom da je poslovanje vođeno uredno i sukladno zakonskim propisima.

Uz pohvale za dobar rad udruge prisutni su izvješća prihvatili. U nastavku sjednice razgovaralo se o provođenju plana rada za ovu godinu i aktivnostima koje slijede.

Sjednica je završena uz domjenak i druženje.

Brankica Greblički

 

GODIŠNJA SKUPŠTINA I DRUŽENJE U ZELENJAKU

Klanječki umirovljenici, članovi Udruge umirovljenika grada Klanjca, i to njih čak 150 okupili su se u četvrtak, 12. studenog 2015. u restoranu Zelenjak na godišnjoj skupštini, ali i svom tradicionalnom godišnjem druženju.
Izvješće o radu podnijela je predsjednica Katica Kantura istaknuvši brojne aktivnosti udruge, od organizacije izleta u različite krajeve Lijepe naše i druženja uz Novu godinu i Valentinovo, besplatnog informatičkog osposobljavanja članova, osnivanja Sekcije za tradicijsko rukotvorstvo koju vodi Brankica Greblički,  a čije su članice ukrasile pisanicama drvce na glavnom gradskom trgu, sudjelovale u kulinarskom natjecanju udruga za Dan grada, priredile izložbu Iz bakinog ormara za Klanječke jeseni te sudjelovale na manifestaciji 100% zagorsko u Zagrebu do redovitog objavljivanja informacija o aktivnostima udruge u Umirovljeničkom listu i na web stranicama grada. Zahvaljujući članicama ove vrijedne udruge i OŠ Antuna Mihanovića dobila je donaciju za pripomoć pri organizaciji maturalnog putovanja. Predsjednica je istaknula i izvrsnu suradnju s Krapinsko-zagorskom županijom, Gradom, Kulturnim centrom Klanjec i Gradskom knjižnicom.
Već po starom dobrom običaju Udruga se prisjetila članova koji su navršili 50, 60, 70. i 80 godina života pa je prigodnim poklonom razveselila 24 jubilarca, a među njima i one najstarije, Anku Raškaj, Šteficu Babić, Zvonka Babića i Ivicu Gašpara.
Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek pohvalio je rad ove udruge, istaknuvši da je najmnogobrojnija, ali sigurno i jedna od najaktivnijih. Udruga umirovljenika jedna je od onih klanječkih udruga na koje Grad Klanjec može računati u organizaciji svih svojih manifestacija i društvenih događanja, istaknuo je gradonačelnik Brlek, zaželjevši svojim umirovljenicima puno zdravlja i dug život.
Do večernjih sati klanječki su umirovljenici uživali u glazbi, plesu, prikazu martinjskih običaja te još jednom pokazali su svoju pozitivnu energiju i radost međusobnog druženja.

IZLET U ČAKOVEC I ŠTRIGOVU

Članovi Udruge umirovljenika grada Klanjca u kišno jutro 14. listopada krenuli su iz Klanjca put Međimurske županije. Kao i uvijek autobus je bio popunjen dobro raspoloženim putnicima do posljednjeg mjesta.
Posjetili smo poznati franjevački samostan i župnu crkvu sv. Nikole u Čakovcu. Dočekao nas je kao domaćin p. Marko Pustišek, rodom iz naših Gredica, pa nas je i to posebno razveselilo. Uz njegovo vodstvo razgledali smo prekrasnu crkvu i samostan. Svi smo uz vodstvo članice crkvenog zbora naše župe gđe Branke Golubić zapjevali Zdravo Djevo, kraljice Hrvata. U samostanskoj blagavaoni p. Marko počastio nas je pecivom i pićem. Udruzi je darovao i monografiju Franjevci u Čakovcu – 800. godina, 1209.-2009. Još jednom se najtoplije zahvaljujemo našem pateru Marku na gostoprimstvu.
Nakon toga smo krenuli u čakovečki Muzej Međimurja: Kustos muzeja potanko nas je upoznao s poviješću, značajem za Hrvate te tragičnoj pogibiji Petra Zrinskog i Krste Frankopana 1671. u Bečkom Novom Mestu. Također nas je upoznao s velikim projektom turističke promocije tematskih putova u pograničnom području – Putovi Zrinskih.
Razgledali smo i vrlo bogatu tradicijsku zbirku predmeta iz života na dvoru i na selu, kao i izložbu o sudjelovanju u Domovinskom ratu.
Nakon duhovne okrijepe krenuli smo i u okrjepu tijela, dakle put vinskih cesta Štrigove. Zbog kiše, u krajobrazima i vinogradima uživali smo tek pogledom iz autobusa. Završili smo na degustaciji vinske ponude te razgledavanju pripreme vina u jednom većem podrumu u Štrigovi.
Naravno, na kraju smo se počastili međimurskim ručkom i plesom uz izvrsne mlade muzikante te se zabavili na naš prepoznatljivi penzionerski način. Teška srca krenuli smo put Klanjca.

Brankica Greblički

 

JESENSKE AKTIVNOSTI

Tek što su prošle ljetne vrućine Izvršni odbor Udruge umirovljenika grada Klanjca krenuo je u ubrzanu realizaciju zadnjeg kvartala svog Plana rada za 2015. godinu.
Naime, na sjednici 2. listopada dogovoreno je sve oko održavanja tradicionalnog piknika za sve članove udruge i to početkom studenog. Na jesenski izlet putuje se pak u Čakovec i Štrigovu i to 14. listopada. Ubrzano se priprema i prijedlog rada i financijski plan za 2016. godinu, a sve u skladu s novim Zakonom o udrugama i novim Statutom, kako bi ih Skupština na vrijeme usvojila i kako bi bili dostavljeni Gradu Klanjcu.
Ipak, bez obzira na vrućinu, članice Sekcije za tradicijsko rukotvorstvo nisu mirovale u hladovini. Družile su se na “penzionerskoj kavici” u Gradskoj knjižnici svake srijede i pripremale s Kulturnim centrom i Gradskom knjižnicom izložbu “Iz bakinog ormara”. Ovom je izložbom otvorena ovogodišnja manifestacija “Zahvala jeseni u Klanjcu”, a zahvaljujući posudbi čak 160 raznovrsnih predmeta iz četrdesetak klanječkih obitelji koje su animirale članice Sekcije za tradicijsko rukotvorstvo brojni su posjetitelji mogli otkriti pravo malo bogatstvo koje kriju ormari, vitrine, podrumi, tavani naših klanječkih kuća, kako građanske, tako i seoske tradicije. Od antiknog namještaja, do porculana, srebrnog pribora za jelo, prekrasnih zidnjaka i ostalih ručnih radova do niza uporabnih predmeta poput singerica ili nekih već zaboravljenih alata i kućanskih pomagala. Prema broju posjetitelja i pozitivnim komentarima očigledno je riječ o izvrsno odabranoj temi pa je izložba koju je 2. listopada otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar izazvala i niz lijepih i emotivnih reakcija.
Vrijedne ruke članica također su ispekle tradicijske kolače – gibanice od maka, oraha, rogača, štrudle od višanja, jabuka, šljiva te bučnice po receptu bake iz 19. stoljeća te sa svim tim autohtonim, domaćim delicijama bile potpora Turističkoj zajednica grada Klanjca na manifestaciji “100% zagorsko” koja je 18. i 19. rujna održana na Trgu bana J. Jelačića u Zagrebu. Bila je to najbolja moguća promocija i poziv na Zahvalu jeseni u Klanjcu.
Sada kada dolaze hladniji dani članice ove sekcije uzet će svoje igle, konac, vunu u ruke te nastaviti sa svojim kreativnim radionicama i smišljati nove ideje da se tradicija “ne pozabi”.
Ponovno pozivamo zainteresirane da nam se pridruže i ponavljamo da je u društvu starost puno ljepša!

Brankica Greblički

 

IZLOŽBA “IZ BAKINOG ORMARA”

Ovogodišnja kulturno-turistička manifestacija “ZAHVALA JESENI U KLANJCU 2015.” otvorena je u petak, 2. listopada izložbom pod nazivom Iz bakinog ormara.
Tradicionalno je već prvi program manifestacije posvećen nekoj zanimljivoj klanječkoj temi, a ove je godine ideja i inicijativa potekla je od Sekcije za tradicijsko rukotvorstvo Udruge umirovljenika grada Klanjca.
Izloženo je tako oko 160 predmeta iz obiteljskih ostavština Klanjčana. Od antiknog namještaja starog i više od stoljeća i pol do porculana, raznih uporabnih predmeta, rukotvorina iz naših građanskih, ali i seoskih kuća koje je za potrebe ove izložbe posudilo više od 40 obitelji ili naših sugrađana.

Uz Sekciju za tradicijsko rukotvorstvo  Udruge umirovljenika i prvenstveno Brankicu Greblički koja se potrudila prikupljati izloške, postav potpisuju djelatnice Kulturnog centra i Gradske knjižnice Klanjec uz svesrdnu pomoć Vitomira Zamude i Komunalnog pogona grada Klanjca koji su puno pripomogli da i interijer u izložbenoj dvorani Gradske knjižnice odiše klanječkom prošlošću.

“Ovo je tradicionalna klanječka izložba kojom se svake godine otvara naša najveća manifestacija – vrijednost joj jest u pokušaju da od zaborava otrgnemo komadiće svoje povijesti koja kao i uvijek podučava i o budućnosti ako je želimo pažljivo slušati, ali ovo je prvenstveno izložba o ljudima, o našim Klanjčanima, o obiteljima koje su na različite načine obilježile život našeg grada. Iz nje se može iščitati i mnogo toga o načinu života u Klanjcu krajem 19. i tijekom 20. stoljeća. Pojedini od ovih predmeta imaju visoku materijalnu vrijednost, no sigurna sam da je za one u čijem su naslijeđu i koji ih tako vjerno godinama čuvaju, njihova vrijednost zapravo u duboko u njihovim srcima”, istaknula je na otvorenju Snježana Horvatin.
Posjetitelje koji su na otvorenje došli u izrazito velikom broju pozdravio je gradonačelnik Zlatko Brlek, dok je izložbu s puno emocija otvorio župan Željko Kolar.
Glazbeni dio programa pripao je Igoru Siročiću, lijepe kajkavske stihove  govorile su Paulina Pogačić i Karla Bartolović, a otvorenje izložbe obilježilo je i mnoštvo zanimljivih komentara i priča vlasnika izloženih predmeta.