Aktivnosti

IZLOŽBA “NOVI ŽIVOT NA DAR”

U izložbenoj dvorani Gradske knjižnice u Klanjcu do 14. prosinca 2012. može se razgledati izložba “Novi život na dar” Ministarstva zdravlja.

Izložba je priređena u suradnji s klanječkom Udrugom za promicanje zdravlja “Korak po korak do zdravlja”, a otvorena je pred brojnom publikom i u prisustvu županice Sonje Borovčak, saborskog zastupnika i gradonačelnika Klanjca Željka Kolara i pomoćnice ministra zdravlja Mirele Bušić, u petak, 30. studenog 2012.

Izložba je rezultat fotonatječaja raspisanog u lipnju ove godine kojim je Ministarstvo zdravlja pokrenulo još jednu vrijednu akciju usmjerenu ka podizanju svijesti i senzibiliziranju šire javnosti kada je riječ o darivanja organa, tkiva i krvi i spašavanju brojnih, često mladih, života tranplatacijom doniranih organa.
U izuzetno pozitivnom ozračju na otvorenju ove vrlo zanimljive i inspirativne izložbe posjetitelje je pozdravila predsjednica Udruge “Korak po korak do zravlja” Jasna Gmajnički, dr. med. izrazivši zadovoljstvo što ova inače vrlo aktivna klanječka udruga ima prigodu sudjelovati u  ovom programu Ministarstva zdravlja. Svoje su čestitke i riječi potpore uputili i županica Krapinsko-zagorske županije  i saborski zastupnik Željko Kolar, zadovoljni što je izložba stigla u Klanjec i Hrvatsko zagorje, a otvorila ju je pomoćnica ministra zdravlja Mirela Bušić, dr.med.
Od gotovo posljednjeg mjesta u Europi, Hrvatska se  u proteklih desetak godina uspjela pozicionirati kao danas vodeća zemlja u svijetu prema stopi darivatelja i tranplatacija, istaknula je pomoćnica ministra. Naglasila je kako je i ova izložba usmjerena  željom da se građane potakne na razmišljanje i donošenje osobne odluke o darivanju organa nakon smrti.

Lijepo druženje u Klanjcu uz otvorenje ove izložbe završeno je slatkim domjenkom kojeg su priredile članice udruge, a čiji je središnji dio bila torta u obliku plakata kojim se promovira izložba Novi život na dar. Atmosfera ispunjena pozitivnom energijom koja se mogla osjetiti i pri otvaranju izložbe, ali i tijekom cijelog druženja, gotovo je sigurno bila motivirajuća da dio prisutnih posjetitelja možda već vrlo skoro zatraži svoju donatorsku karticu.