Udruga umirovljenika grada Klanjca sudjeluje na Županijskoj izložbi jaslica

sij 8, 2018 by

Udruga umirovljenika grada Klanjca sudjeluje na Županijskoj izložbi jaslica

Sekcija za tradicijsko rukotvorstvo Udruge umirovljenika grada Klanjca sudjeluje ove godine po prvi puta na Županijskoj izložbi jaslica.

U organizaciji Udruge “Angeljeki” u  Osnovnoj školi Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom u nedjelju, 6. siječnja 2018. predstavljeno je više od od 50 unikatnih jaslica iz svih dijelova Krapinsko – zagorske županije, a klanječka udruga izložila je unikatni rad svoje članice Ankice Hrbud.
– Prošle godine sam prvi put probala napraviti jaslice i svaki uradak koji je napravljen, nije ponavljan – rekla je novinarima na izložbi gospođa Ankica Hrbud, a radila je s perušinjem i ljepilom.

Inicijativa za ovogodišnje sudjelovanje na ovoj vrijednoj izložbi potekla je od predsjednice Sekcije Brankice Greblički.

Svečanost otvorenja započela je programom članova Udruge i učenika OŠ Stjepana Radića, nakon koje su se brojnim okupljenima obratili zamjenica župana Jasna Petek, ravnatelj Osnovne škole te predsjednik udruge “Angeljeki” Zdenko Kobeščak, predsjednica povjerenstva za postav izložbe Ljiljana Cvetko i načelnik Bedekovčine Darko Ban.

U proteklih 12 godina je kroz Županijsku izložbu jaslica, najstariju u Hrvatskoj, nastalo gotovo 600 jaslica. Cilj izložbe je objediniti likovno stvaralaštvo djece svih uzrasta od vrtića do srednjih škola, kao i odraslih pojedinaca i cijelih obitelji oko svevremenske teme rođenja Isusa. Motivi jaslica i anđela mogu biti načinjeni tradicijski, izrađeni korištenjem prirodnih materijala, ali i izrađeni suvremenijim pristupom i materijalima, kombiniranjem različitih likovnih izraza, uključujući crtanje, slikanje, modeliranje u prostoru ili na plohi.

Među izloženim jaslicama je i nekoliko iz stalnog postava galerije koja djeluje kod Nacionalnog svetišta Svetog Josipa u Karlovcu, a koje je izradila s. Samuela Premužić.
Proglašenje najboljih bit će održano u sklopu godišnjeg Sabora Angeljeka, u petak, 12. siječnja 2018. godine.

Izvor: KZŽ

Related Posts

Tags

Share This