Svečano i veselo Vincekovo udruge “Trsek”

sij 25, 2015 by

Svečano i veselo Vincekovo udruge “Trsek”

Članovi i gosti Udruge vinogradara i vinara klanječkog kraja ” Trsek” tradicionalno su svečano, uz blagoslov i molitvu, ali i veselo, uz zagorsku popevku popraćenu s čak četiri harmonike i vinsku kapljicu obilježili blagdan sv. Vinka i to u subotu,24. siječnja 2015. godine u klijeti ovogodišnjeg domaćina Josipa Kolarca.

Bio je ovo i posebno emotivan trenutak na početku još jedne vinogradarske godine jer je upravo na ovom mjestu i inicijativom gospodina Jože Kolarca prije više od dvadesetak godina obnovljen ovaj lijepi običaj vinogradara i vinara u našem klanječkom kraju.

Nakon blagoslova i molitve koju je predvodio klanječki župnik  p. Franjo Jesenović,  prvi ovogodišnji trs simbolično je orezan te su na njega obješene domaće kobase, špek i zalit je vinom za dobar ovogodišnji urod i to ne u vinogradu domaćina, već prvog susjeda Borisa Finka.
Mali ceromonijal u vinogradu su vodili su domaćin g. Kolarec i Boris Fink, a članovi Udruge, na čelu s vrlo aktivnim članicama i tajnicom Ljiljanom Kantura, pripremili su pravu malu gastronomsku svetkovinu pa su se tako na stolu u toploj klijeti domaćina našle gibanice, kifleki, kolači, bučnica, domaći kruh s bučinim uljem… Grah je za ovu prigodu kuhao Zlatko Ivek, također susjed obitelji Kolarec u klanječkom vinogorju pa možemo reći da su ovogodišnje Vincekovo udruge “Trsek” obilježili dobrosusjedski odnosi. Bilo je i prave, domaće glazbe i zagorske popevke bez koje se ne može zamisliti Vincekovo u Zagorju.

Related Posts

Tags

Share This