U Podčetrtku održan sastanak o revitalizaciji pruge

svi 31, 2018 by

U Podčetrtku održan sastanak o revitalizaciji pruge

U slovenskom Podčetrtku održan je u srijedu, 30. svibnja 2018. sastanak vezan uz inicijativu za revitalizaciju željezničke pruge Savski Marof – Kumrovec – Imeno na kojem je ovaj put sudjelovala i slovenska strana. Prethodno je već održano nekoliko sastanaka hrvatskih čelnika jedinica lokalne samouprave čijim područjem prolazi pruga, a sada su se po prvi puta uključili i slovenski predstavnici s obzirom na to da željeznička pruga prolazi kroz Brdovec, Dubravicu, Kraljevec, Klanjec, Kumrovec, Zagorska Sela, odakle prelazi u mjesto Imeno, u slovenskoj općini Podčetrtek, a na nekim dijelovima i prije prelazi preko državne granice i ponovno se vraća na hrvatsku stranu.

Na sastanku su se stoga okupili gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnik Kumrovca Robert Šplajt, načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec – Jurak, načelnica Kraljevca na Sutli Danijela Pongrac, načelnica Marije Gorice Marija Jančić, načelnik Brdovca Alen Prelec, načelnik Dubravice Marin Štritof, zatim načelnik Bistrice ob Sotli Franjo Debelak, načelnik Podčetrtka Peter Misja, predstavnici hrvatskih i slovenskih željeznica te slovenski ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek.

Čelnici lokalnih samouprava s hrvatske strane ocijenili su ovaj sastanak vrlo uspješnim jer su od slovenskog ministra dobili potvrdu da slovenska strana ne sprječava realizaciju ovog projekta i da Republika Slovenija i slovenske željeznice nisu nikakva zapreka, nego da vjerojatno s hrvatske strane postoje zapreke, pa se loptica onda prebacuje Slovencima. Dogovoreno je da će se uputiti zajedničko pismo Vladama Republike Hrvatske i Republike Slovenije, u kojem će se iznijeti stavovi i zaključci s ovog sastanka. Čelnici se također nadaju da će  sljedeći sastanak vezan uz revitalizaciju kumrovečke pruge biti između dva nadležna ministarstva te da ovaj dugogodišnji problem zaslužuje biti razmatran i na razini premijera susjednih država.

Related Posts

Tags

Share This