U Noći knjige

tra 25, 2024 by

U Noći knjige

Ove godine, povodom Noći knjige, klanječka knjižnica odlučila je obogatiti iskustvo posjetitelja na zanimljiv i nadahnut način, prilagođen svakoj dobi, potičući ljubav prema knjigama i čitanju. Istraživala se povezanost književnosti, filma i slikarstva te kako različite umjetničke forme mogu pružiti utjehu, nadu, inspiraciju i pomoć u razumijevanju i suočavanju s izazovima svakodnevice.

U suradnji s Kućom Klajn, večer je započela filmskim hitom sa snažnom porukom o zaštiti okoliša, posebno prilagođenu mlađim sugrađanima. Kino dvorana Martin bila je ispunjena, a djeca su s oduševljenjem pratila program. U narednim mjesecima očekuju ih i besplatne radionice u Knjižnici koje će dodatno potaknuti ljubav prema knjigama i umjetnosti.

U nastavku programa, u dvorani Knjižnice otvorena je izložba Dragice Sporiš čija likovna djela povezuju s prirodom, ističući njezinu ljepotu, snagu i ranjivost. Dragica Sporiš svoje je djetinjstvo provela izvan gradske vreve, u okruženju zagorskih brežuljaka i ljepota Risvice, stoga ni ne čudi tolika povezanost s prirodom koju razvija i izražava kroz likovnu umjetnost. Dragica već nekoliko godina živi i radi u Zaprešiću i kontinuirano razvija svoj umjetnički izričaj i istražuje nove tehnike i materijale. U svojim radovima koristi pouring tehniku, koja se često naziva i fluid art ili razlijevanje akrila. Ističe ljepotu i složenost prirode kroz njene različite aspekte – od šuma do vode, od vatre do neba, od ljepote do složenosti, harmonije i ravnoteže svakog pojedinog elementa prirode. Izložba “Moje slike – moji snovi 2” druga je samostalna izložba umjetnice u kojoj svoje vlastite sanjarske vizije, osjećaje i snove vješto prenosi na platno.

Povodom Noći knjige nije zaboravljeno ni bogatstvo koje nudi klanječka knjižnica tako da su uz slike izložene i neke od knjiga čiji naslovi i sadržaji suočavaju posjetitelja s izazovima suvremenog doba. Odličan su izbor za čitanje ali i dodatna inspiracija pri interpretaciji izložbe. Program je dodatno začinjen fenomenalnom svirkom glazbenog dua Krunoslava Horvata i Marka Poslončeca.

Ravnateljica GKK

Adrijana Čelec

 

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This