U Klovićevim dvorima otvorena velika retrospektiva Otona Ivekovića

ožu 21, 2023 by

U Klovićevim dvorima otvorena velika retrospektiva Otona Ivekovića

Velika retrospektiva Otona Ivekovića, s više od 230 djela jednoga od vodećih umjetnika hrvatske moderne, otvorena je prošlog četvrtka u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.
Autorice izložbe su viša kustosica Galerije Klovićevi dvori Danijela Markotić i muzejska savjetnica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić, zasigurno najbolja poznavateljica Ivekovićevog slikarskog opusa.

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, a otvorio ju je njegov izaslanik Andro Krstulović Opara.

Izložba prati njegov razvoj od historicizma, romantizma, simbolizma do kraja života, kada živi i radi u Velikom Taboru, slikajući tamošnje interijere, krajolike, uključujući se u nove pravce 20. stoljeća. Autorica izložbe Snježana Pintarić napomenula je da je to dosad najsveobuhvatnije prikazivanje Ivekovićeva stvaralaštva. Nakon što je 1939. umro u Klanjcu, pada u zaborav, a reafirmira ga tek retrospektiva 1995. u Umjetničkom paviljonu, u odnosu na koju ova izložba donosi dvostruko više radova, uključivši i nova otkrića. Nakon više od stotinu godina na izložbi je prvi put slika  “Vivat rex”,  koja je jedini put bila izložena 1911. na izložbi “Vivat Habsburg” koju je organizirao Izidor Kršnjavi, a tu je i ”Bitka kod Gorjana”, koja dosad također nije izlagana izvan Gradske vijećnice u Đakovu, za koju ju je Iveković naslikao. Obje slike bile su nedostupne široj publici i na izložbi se mogu ponovno vidjeti, uz niz drugih slika krajolika i portreta iz privatnih vlasništva, istaknula je na otvorenju Snježana Pintarić.

Za ovu veliku retrospektivu posuđena su i Ivekovićeva djela u vlasništvu Franjevačkog samostana u Klanjcu, Kulturnog centra Klanjec, ali i privatnih vlasnika iz Klanjca.

Ivekovićeva retrospektiva u Klovićevim dvorima ostaje otvorena do 11. lipnja, a Kulturni centar i Ogranak MH organizirat će tijekom travnja posjet izložbi za naše građane.

Foto: HINA, Goran Vranić, MKM

 

 

Related Posts

Tags

Share This