U izvrsnoj atmosferi u Klanjcu predstavljena nova knjiga Zorana Vakule

ožu 3, 2024 by

U izvrsnoj atmosferi u Klanjcu predstavljena nova knjiga Zorana Vakule

Eko udruga “Japica” Klanjec, u suradnji s Udrugom “Korak po korak do zdravlja”, Kulturnim centrom i Gradskom knjižnicom Klanjec, ugostila je u srijedu 28. veljače svog pridruženog člana, najpoznatijeg hrvatskog meteorologa Zorana Vakulu. Izvrstan razlog za novi susret u Klanjcu bila je nova Vakulina zbirka “Vjerske teme i vrijeme”. Uz ovog iznimno zanimljivog gosta Klanjčani i njihovi susjedi, koji su do posljednjeg mjesta ispunili dvoranu Gradske knjižnice, podsjetili su se na pučko vremeslovlje i stare narodne izreke o vremenu, ali i na njihovog medijski najvećeg promotora mr. sc. Milana Sijerkovića koji nam svima nedostaje. Uz puno smijeha i duhovitih upadica iz publike s autorom ove zanimljive knjige promišljali smo i koja od njih možda “drži vodu””, a koje su posve neutemeljene.  
Osim izreka, zbirka sadrži i znanstveno utemeljene prognoze u stihu i rimi u kojima se spominju sveci i blagdani, te ističe razlike i valjanost ta dva izvora “vremenskih prognoza”. Zbirka je istodobno i pokušaj pojašnjenja prednosti, mana i korisnosti u svakodnevnom životu tih zanimljivih izreka nastalih u doba kad nije bilo kvalitetnih meteoroloških prognostičkih izračuna temeljenih na znanstvenim istraživanjima, a i svojevrsno upozorenje na aktualne klimatske promjene. U interaktivnoj atmosferi tipičnoj za Vakuline promocije i posjetitelji su se prisjetili što su o vremenu znali reći naši stari u ovom dijelu Zagorja pa će se možda neka od naših pučkih izreka naći u nekom novom izdanju ove zanimljive zbirke koja je s jedne strane odličan način čuvanja kulturne baštine, a s druge popularizacije znanstvenog pristupa prognoziranju vremenskih prilika i neprilika. 
Zahvaljujući pučkim izrekama i rimovanim prognozama, ali prvenstveno zanimljivom i duhovitom predstavljanju teme koja povezuje vrijeme i svece Zorana Vakule, još jednom su posjetitelji, a među kojima su bili i župan Željko Kolar, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnica Kraljevca n/S Blanka Stipčić Berić,  s promocije njegove knjige otišli sa širokim osmijesima na licima. 

Ovaj susret Eko udruga “Japica” organizirala je i kako bi sugrađane potaknula na razmišljanje o odnosu religije i ekologije, a kratko izlaganje o ovoj zanimljivoj i sve aktualnijoj temi priredio je Slavko Vitomir Zamuda, osvrnuvši se tako i na prošlogodišnji međunarodni interkonfesionalni simpozij Religije i ekologija: kako sačuvati zajednički dom na kojem je sudjelovao i predsjednik Eko udruge “Japica” mr.sc. Milan Husnjak koji je i inicirao ovaj zanimljiv program.
U doba u koje smo suočeni s klimatskim promjenama i “neobičnim” ponašanjem vremena poput ove najtoplije veljače od kada je mjerenja, i jedan i drugi dio ovog programa “Japice” imao je za cilj osvijestiti biblijsko Zlatno pravilo “ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi”, a koje se može primijeniti i na prirodu – ne čini prirodi ono što ne želiš da ona čini tebi. 

 

Related Posts

Tags

Share This