TUŽNA VIJEST – preminuo je dr. Nikola Benković

sij 13, 2022 by

TUŽNA VIJEST – preminuo je dr. Nikola Benković

Duboko potreseni javljamo tužnu vijest da nas je jučer 12. siječnja 2021. u 70. godini života iznenada zauvijek napustio dr. Nikola Benković.

dr. Nikola Benković rođen je 16. svibnja 1952. godine. Nakon završenog studija medicine u Zagrebu zaposlio se najprije u kumrovečkoj ambulanti i to još daleke 1979. godine te je nakon toga puna četiri desetljeća bio liječnik u klanječkom Domu zdravlja. Jedno vrijeme, uz posao obiteljskog liječnika, obavlja i dužnost ravnatelja Doma zdravlja Klanjec. Nakon specijalizacije iz ORL medicine, u suradnji s Institutom za tumore Zagreb, bio je voditelj Inhalatorija Tuheljske Toplice. Nakon Inhalatorija, u svojoj ordinaciji obiteljske medicine u Klanjcu radit će sve do odlaska u mirovinu i ostat će zapamćen kao jedini liječnik koji se u našem gradu zadržao cijeli svoj radni vijek.
Bio je omiljen među svojim pacijentima, ali i ostalim stanovnicima i to ne samo Klanjca, već i čitavog našeg kraja. Razlog je njegova stručnost, ali i ljudskost. Empatija prema svakome, želja da se pomogne, strpljivost i razumijevanje, pristupačnost i komunikativnost krasile su ga i kao liječnika i kao čovjeka.

Grad Klanjec dodijelio mu je 2020. godine Plaketu Grada Klanjca za posebno vrijedne rezultate koji doprinose razvoju i ugledu našeg grada.

Kao veliki erudit uvijek je pokazivao izniman interes za klanječku povijest i kulturu te je od 2016. godine predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Klanjcu. Na taj je način i nakon odlaska u mirovinu ostao prisutan u brojnim kulturnim projektima grada u kojem je proveo svoj liječnički radni vijek, ali i uz kojeg su ga uvijek vezale posebne emocije i brojna velika i iskrena prijateljstva. Nedostajat će nam njegova prisutnost na svim važnim klanječkim kulturnim i društvenim događajima u čijoj je organizaciji aktivno sudjelovao te ih često i financijski podupirao svojim privatnim donacijama, a još više svima nama dragi susreti, razgovori i vedra druženja s našim doktorom.

Dugogodišnja je i iznimna bila njegova duhovna veza sa Samostanom Svetog Duha u Zagrebu pa je 2012. godine proglašen dobročiniteljem Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca zbog pažnje i nesebičnog pružanja zdravstvenih usluga, ne samo braći zagrebačkog Samostana Svetog Duha, nego i mnogoj drugoj braći iz ostalog dijela Provincije, koje je vrlo marno činio više od 30 godina.

Svoju veliku ljubav prema domovini iskazao je i aktivnim sudjelovanjem u Domovinskom ratu u koji se Dom zdravlja Klanjec sa svojom sanitetskom službom 103. zagorske brigade HV-a uključio početkom ožujka 1992. godine, a dr. Benković je organizirao klanječko medicinsko osoblje i bio prvi koji je iz klanječkog Doma zdravlja bio na karlovačkoj bojišnici zajedno s našim vojnicima. U nedavno objavljenoj monografiji Ponos ostaje Udruge vetarana 103. brigade HV-a ostaju trajno zapisane njegove riječi: Domovina je svetinja koja svijetli razum, topli srce, pokreće na rad i poziva na odgovornost.

Prerano nas je napustio čovjek velikog i toplog srca koji nije rođen u Klanjcu, ali za kojeg će svatko od nas reći da je bio i da će zauvijek ostati naš Klanjčan.

Duboko ožalošćeni upućujemo iskrenu sućut članovima obitelji dr. Benkovića, svim njegovim brojnim kolegama, prijateljima i poznanicima.
Naknadno ćemo vas obavijestiti o vremenu i mjestu pogreba pokojnog dr. Brenkovića.

 

Related Posts

Tags

Share This