Tribina Bez granica u okviru programa SolidEU

lis 6, 2016 by

Tribina Bez granica u okviru programa SolidEU

U okviru realizacije programa Europa za građane koji je Grad Klanjec pod nazivom SolidEU – About solidarity in EU realizirao od 30. rujna do 2. listopada i to u suradnji s  s partnerskim organizacijama: pobratimljenim gradom Wilamowice iz Poljske, Općinom Rajecké Teplice iz Slovačke, Hrvatsko kulturno-prosvjetnim društvom “Jelačić” Petrovaradin iz Srbije, Općinom Starše iz Slovenije te slovenskim Društvom umirovljenika Bistrica ob Sotli održana je i tribina pod nazivom Bez granica
(“Bordless”, debate, part 1.)

U subotu, 1. listopada 2016. s početkom u 10, 00 sati u dvorani Studija Galerije Antuna Augustinčića na tribini su sudjelovali građani iz Petrovaradina u Srbiji, Grada Wilamowice iz Poljske, Općine Rajecké Teplice i Grada Klanjca. Zanimljivo da je ova tribina kao jedna od niza aktivnosti u okviru trodnevnog programa Europa za građane održana kao prvi program u novootvorenom prostoru Studija Galerije AA koji je izgrađen i opremljen sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. za Shemu dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu.

Uvodno izlaganje o migracijskoj krizi koja se dogodila Europskoj uniji održala je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, a na tribini  i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek, te gradonačelnik Wilamowica Marjan Trela su imali priliku čuti i razmijeniti razmišljanja s građanima.

U svom uvodnom izlaganju europarlamentarka Biljana Borzan osvrnula se na različite stavove vezane uz politike rješavanja migracijske krize koje u Europskoj uniji zauzimaju pojedine njene članice, a jednako tako i o različitim rješenjima koje predlažu europska krajnja ljevica i krajnja desnica. Iznijela je i neke konkretne planove koje planira Europska komisija, prvenstveno vezane uz jačanje Frontexa, ali i činjenicu da EU ovog trenutka teško dolazi do jasno definirane i utvrđene zajedničke politike prema migrantima.
U živoj raspravi na debati građani su iznijeli razmišljanja o potrebi pokazivanja empatije, solidarnosti s ljudima koji bježe zbog životne ugroze, koji su pravi izbjeglice zbog ratnih prilika, azilanti, ali i kritiku vezanu uz nerješavanje žarišta krize na ratnim područjima, prvenstveno u Siriji. Većina misli da je potrebno razlikovati ratne izbjeglice od ekonomskih migranata, ali jednako tako da migranti moraju prihvatiti civilizacijske tekovine zapadne kršćanske Europe ukoliko su ovdje došli u potrazi za sigurnijim i boljim životom te da je socijalna asimilacija nužna.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Mario Harapin održao je kraće izlaganje uz video prezentaciju sudjelovanja u prihvatu migranata u prihvatnom centru u Slavonskom Brodu. Fotografije iz prihvatnog centra, a osobito djece i starijih osoba koji su prošli 2015. godine kroz centar, izazvale su emotivne reakcije okupljenih građana na tribini.

Print

Related Posts

Tags

Share This