TRADICIONALNA OBRTNIČKA NOĆ

velj 24, 2011 by

TRADICIONALNA OBRTNIČKA NOĆ

Međuopćinsko udruženje obrtnika Klanjec tradicionalno svake veljače priređuje Obrtničku noć pa je ta lijepa tradicija godišnjeg susreta obrtnika klanječkoga kraja nastavljena i ove godine. U ugodnoj i opuštenoj  atmosferi restorana “Zelenjak” u Risvici, u subotu, 19. veljače, okupio se tako najveći broj obrtnika u posljednih nekoliko godina pa se slobodno može reći kako su i na ovaj način obrtnici još jednom pokazali da ih ni u kriznim gospodarskim  vremenima ne napušta duh optimizma s kojim su često i ranije pobijeđivali mnogobrojne probleme i poteškoće u svom opstanku u obrtničkoj djelatnosti.
Obrtničkoj noći odazvali su se i mnogobrojni gosti, a među njima i zamjenica župana KZŽ Sonja Borovčak, gradonačelnik Klanjca Željko Kolar, načelnik Općine  Kumrovec Dragutin Ulama i Općine Tuhelj Armando Slaviček.
I ove godine obrtnicima se obratio Dragutin Ranogajec, no po prvi puta kao predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Obrtničku komoru KZŽ predstavljao je potpredsjednik Davor Pleško, iz Obrtničke komore Zagreb odazvao se predsjednik Ivan Obad, a zajedno s domaćinima uživali su u lijepoj večeri i predstavnici Udruženja obrtnika grada Zagreba, Krapine, Pregrade, Donje Stubice, Zlatara te poslovni partneri MUO Klanjec.
U kratkom izvješću o radu popraćenom prigodnom slikovnom prezentacijom predsjednik MUO Klanjec Mladen Županić naglasak je stavio na dvije stvari: drastičan pad broja obrtnika u prošloj godini pa je ona tako u izvješću ocijenjena kao jedna od najcrnijih u novijoj povijesti ovog Udruženja i na drugoj strani, dovršetak i svečano otvaranje Klanječke pelnice uz prošlogodišnji Dan grada Klanjca.
Bila je to prigoda da se i u izvješću predsjednika MOU Klanjec, ali i u prigodnim riječima popredsjednika OK KZŽ Davora Pleška, predsjednika HOK Dragutina Ranogajca te zamjenice župana Sonje Borovčak spomenu mnogobrojni problemi na koje obrtnici nailaze u svom poslovanju te upozori kako su nužna brza i efikasna nova zakonska rješenja ukoliko se želi izaći iz sadašnje krize.
Obrtnička noć svake je godine prigoda i za uručenje diploma i priznanja. Ovogodišnja priznanja za svoj doprinos razvoju obrtničke struke, radu s naučnicima i nesebičnom radu u tijelima Udruženja dobili su Lidija Starešina, Božo Sušec, Ivica Lunko i Dane Cindrić. Ovogodišnji jubilarci koji su uspjeli dvadeset godina neprekidno opstati u obrtništvu i jednako dugo u članstvu Udruženja ove su godine Danijel Kodrnja, Želimir Krištofić, Špiro Kešina, Darko Novosel, Slavko Poslek, Josip Tramišak, Mladen Županić i Dane Cindrić. Posebno priznanje za 45 godina obiteljske tradicije u obrtništvu uručeno je obitelji Ulama.
Uz večeru, druženje, puno smijeha i plesa uz glazbeni sastav Venera i program plesne skupine Habibi, čije su plesačice oduševile umijećem trbušnoga plesa, obrtnici su se zabavljali do dugo u noć sa željom da se dogodine nađu u istom broju na svojoj Obrtničkoj noći, ali i u barem istom broju kada je riječ o članovima Udruženja jer bi to značilo da nije bilo novih zatvaranja obrta što je u ovom trenutku od svega ipak najvažnije.

Related Posts

Share This

Leave a Reply