Žice Tamburaškog zbora Gaj dirnule klanječka srca

ruj 11, 2023 by

Žice Tamburaškog zbora Gaj dirnule klanječka srca

Klanječko kulturno ljeto zajedničkim su koncertom u petak 8. rujna na vrlo lijep način obogatili Tamburaški zbor Gaj iz Zaprešića i domaći KUD “Antun Mihanović”.

U jednom lijepom zapisu iz iznimno bogate povijesti Tamburaškog zbora Gaj, može se pronaći kako je gospođa Srebrenka Piljek još 1997. godine  rekla: “Tamburaški zbor Gaj je beskrajno čuvstvo ljepote zvuka što šara zaprešičkim krajem, a kad utihnu zvuci, duboko u srcu tinja tamburaška žica za neko prošlo, sadašnje i buduće vrijeme, vrijeme koje dolazi” . I bila je u pravu jer ta tamburaška žica ne samo da tinja, nego i plamti i toliko godina kasnije, a u to se itekako dobro u petak uvjerila i klanječka publika.
Uz dugogodišnjeg voditelja Danijela Rožankovića na klanječkoj pozornici zasviralo je dvadesetak članova zbora i vrlo lijepim repertoarom oduševilo posjetitelje, ali i domaće kudovce, pa nije nedostajalo glasnog aplauza i uzvika odobravanja.
Bila je to prilika i da predsjednica KUD-a “Antun Mihanović” Melita Ulama najavi Školu tambure i zatraži potporu Klanjčana koji oduvijek cijene i vole tamburašku glazbu. Škola će krajem ovog mjeseca započeti pod vodstvom upravo Danijela Rožankovića, vrlo uspješnog voditelja TZ Gaj i poznatog primaša TS Savski valovi, a nastava će se održavati jednom tjedno u prostoru škole, a u organizaciji KUD-a. Upisati se mogu učenici od 4. do 7. razreda, ali i svi zainteresirani koji žele naučiti svirati tamburaške instrumente.
U lijepoj glazbenoj večeri sjetili smo se i Petra Kutnjaka, učitelja uz kojeg je cijela jedna generacija mladih Klanjčanki  i Klanjčana počela svirati i zauvijek zavoljela tamburicu. Među njima su bili i naši Veljko i Krsto Čižmek koji bi sigurno bili oduševljeni sviračkim umijećem naših gostiju, a još više pokušajem da se tradicija tamburaške glazbe ponovno vrati u naš grad. Lijepo je u publici bilo vidjeti i Rudicu Tramišaka i Krešu Špoljara, članove legendarnog tamburaškog sastava “Zelenjak” uz koje smo proveli toliki nezaboravne glazbene trenutke.

Domaći folkloraši predstavili su se fragmentom iz koreografije plesova Baranje i Međimurja, sekcija dvorskih plesova još jednom je pokazala svoje plesno umijeće u valceru i polki, a uz dvije lijepe folklorne pjesme, posebno iznenađenje bio je i nastup folklorne pjevačke skupine uz pratnju Gaja.   
Vjerujemo da su posjetitelji koji su odvojili dio svoga vremena za ovaj koncert otišli iz dvorane obogaćeni za barem dva vrijedna iskustva.
S jedne strane za jednu lijepu glazbeno-plesnu priču koju su im ispričali članovi ova dva društva, ali i jedan lijepi osjećaj pružene prijateljske potpore klanječkim kulturnim amaterima, ali i osobito nam dragim gostima, mahom vrlo mladim sviračima Tamburaškog zbora „Gaj“ iz Zaprešića za koje se nadamo da su osjetili onu uobičajenu klanječku srdačnost zbog koje se gotovo svi koji jednom dođu u naš Klanjec požele prije ili kasnije ponovno vratiti. Sigurno je da bi ih klanječka publika itekako rado ponovno slušala!

 

Related Posts

Tags

Share This