Tajne dokumenata iz tornja klanječke crkve

pro 8, 2023 by

Tajne dokumenata iz tornja klanječke crkve

Predavanje i predstavljanje publikacije Tajne dokumenata iz tornja klanječke crkve
Utorak 12. prosinca 2023., 18:00 sati, Refektorij Franjevačkog samostana u Klanjcu

Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu, Franjevački samostan u Klanjcu i Kulturni centar Klanjec priređuju u utorak 12. prosinca 2023. u 18:00 sati u refektoriju Franjevačkog samostana u Klanjcu predavanje o dokumentima pronađenim u tornju župne crkve u Klanjcu i predstavljanje publikacije Tajne dokumenata iz tornja klanječke crkve, autora Slavko Vitomir Zamuda.

Glazbeni program: Mješoviti pjevački zbor Župe Navještenja BDM Klanjec                                

            Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu u suradnji s kulturnim ustanovama, Franjevačkim samostanom u Klanjcu, ostalim udrugama u kulturi te lokalnom zajednicom pokrenuo je ediciju pod nazivom „Iz kulturne baštine Klanjca i okolice“ u svojoj nakladničkoj djelatnosti 2022. godine. Na tragu činjenice da su ogranci Matice hrvatske, kao važan dio naše najstarije kulturne institucije, bili itekako važni i proaktivni sudionici očuvanja kulturne, znanstvene i duhovne baštine hrvatskog naroda, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini, misao vodilja bila je da objavljivanjem periodičnih publikacija s raznovrsnim povijesnim i kulturološkim temama sačuvamo od zaborava i na ispravan način valoriziramo dio iznimno bogate zavičajne baštine zapadnog dijela Krapinsko-zagorske županije.
Od obnove rada Ogranka 2009. godine članovi Ogranka i suradnici vrijedno su radili na cijelom nizu zanimljivih istraživanja kulturne i druge povijesti Klanjca, ali i susjednih općina (Kumrovca, Zagorskih Sela, Tuhlja, Kraljevca na Sutli, Velikog Trgovišća), a u ovoj ediciji nastojimo objediniti stručne tekstove, koji su pritom nastali, te arhivski i drugi dokumentarni materijal smatrajući ih vrijednim objavljivanja i šire javne prezentacije.
            Nakon objavljivanja publikacije o dr. Vjekoslavu Homotariću (Klanjec, 18. 5. 1857. – Tuhelj, 26. 12. 1911.), zahvaljujući susretljivosti klanječkih franjevaca, Ogranak nastavlja s prezentacijom dijela iznimno bogate arhivske građe franjevačkog samostana u Klanjcu.

            Pronalazak vremenskih kapsula s dokumentima, koji su uobičajeno pisani prigodom završetka izgradnje ili obnove s podacima o graditelju, investitoru, crkvi i zvoniku te pohranjeni u jabukama crkvenih tornjeva, zapravo je uobičajen. Ne čudi stoga da i toranj klanječke župne crkve skriva svoju „tajnu“. Ova publikacija donosi podatke o vrijednim i nadasve zanimljivim dokumentima koje su nam ostavili tadašnji graditelji i obnovitelji klanječkog tornja, i to u čak četiri navrata (1775., 1837., 1884., 1960. godine), a koje je istražio i priredio za objavljivanje Slavko Vitomir Zamuda podsjećajući na važnost otkrivanja povijesnih dokumenata vrijednih ne samo za povijest crkve nego i grada.

            Pripremajući za tisak ovu publikaciju upravo u vrijeme nove konstruktivne obnove klanječkoga tornja, koja je uslijedila nakon ozbiljnih oštećenja nastalih u petrinjskom potresu 29. prosinca 2020. godine, mislimo svakako i na trenutak kad ćemo u obnovljeni toranj dodati i vlastiti svitak budućim generacijama.

Publikacija je tiskana uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane posjetitelje.

 

 

Related Posts

Tags

Share This