Svečanost uručenja nagrade Energy Globe u Klanjcu

svi 20, 2014 by

Svečanost uručenja nagrade Energy Globe u Klanjcu

Krapinsko-zagorskoj županiji i Regionalnoj agenciji sjeverozapadne Hrvatske u ponedjeljak, 19. svibnja 2014. je na prigodnoj svečanosti u Klanjcu uručena Energy Globe nagrada za 2013. godinu. Riječ je o jednoj od najprestižnijih međunarodnih nagrada na području zaštite okoliša, koju organizacija ”Energy Globe” sa sjedištem u Austriji dodjeljuje od 1999. godine za održive inicijative iz cijelog svijeta.
Nagradu Energy Globe, županu Krapinsko-zagorske županije Željku Kolaru i ravnatelju REGEA-e Juliju Domcu, uručio je Roman Rauch, direktor Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Zagrebu, a svečanom činu prisustvovala je i  Njezina Ekscelencija, mag. Andrea Ikić Böhm, Veleposlanica Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, koja nije krila zadovoljstvo zbog činjenice da je Krapinsko-zagorska županija prepoznala važnost korištenja obnovljivih izvora energije.
Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar izjavio je da je Krapinsko-zagorska županija jedna od prvih u Hrvatskoj koja je prepoznala važnost okretanja obnovljivim izvorima energije i podizanju razine energetske učinkovitosti. “Ova prestižna međunarodna nagrada koja je dodijeljena Krapinsko-zagorskoj županiji i REGEI to dodatno potvrđuje, ali nas i obvezuje da nastavimo dalje sa sličnim projektima – od obnove preostalih osnovnih škola na području županije, Domova zdravlja pa do energetske obnove dvorca Bračak“, izjavio je župan Željko Kolar.
Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza istaknuo je da ministarstvo podržava ovakve projekte, za koje se nada da će ih biti još više u Hrvatskoj.
Krapinsko-zagorska županija i Regea dobile su ovu prestižnu nagradu za projekt poboljšanja energetske učinkovitosti osnovnih škola. Na 10 osnovnih škola izvršeni su brojni radovi – zamjena vanjske stolarije, izgradnja toplinske ovojnice, izolacija stropa prema negrijanom tavanu, rekonstrukcija kotlovnice te pilot projekt ugradnje geotermalne dizalice topline za grijanje.
Tijekom boravka u Klanjcu Veleposlanica Republike Austrije mag. Andrea Ikić Böhm s ostalim uzvanicima posjetila je Osnovnu školu Antuna Mihanovića, jednu od škola na kojoj su izvođeni radovi tijekom realizacije nagrađenog projekta, pogon klanječke Predionice te razgledala sarkofage obitelji Erdödy u franjevačkom samostanu i postav Galerije Antuna Augustinčića.

Related Posts

Tags

Share This