Svečanost dodjele pjesničke nagrade “Antun Mihanović”

lip 8, 2018 by

Svečanost dodjele pjesničke nagrade “Antun Mihanović”

U srijedu, 6. lipnja 2018. u Klanjcu je održana još jedna tradicionalna svečanost dodjele Pjesničke nagrade “Antun Mihanović” koju već dvanaesti put zaredom priređuje klanječka Gradska knjižnica. 
Riječ je o pjesničkom natječaju za domoljubnu poeziju za koju su se ove godine natjecali učenici iz 11 osnovnih i dvije srednje škole iz Krapinsko-zagorske županije.
Na svečanosti koja je održana pred velikim brojem posjetitelja ispred Gradske knjižnice Antuna Mihanovića mlade zagorske pjesnike, njihove mentore i roditelje pozdravila je Mirjana Čelec, a u ime pokrovitelja čestitali su im zamjenica župana Jasna Petek i zamjenik gradonačelnika Klanjca Zvonko Sever, zaželjevši im da i dalje ostanu jednako kreativni i uspješni mladi ljudi jer su upravo takvi potrebni  našoj sredini.

U kategoriji nižih razreda osnovnih škola prvu nagradu osvojio je Petar Krešimir Kralj, OŠ Oroslavje, mentorica Ankica Šuk, drugu nagradu Petar Šoštar, OŠ Lijepa naša, Tuhelj, mentorica Pavica Iveković, dok je treća nagrada otišla u ruke Darka Someka iz OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, PŠ Lučelnica, mentorica Mira Petek. 

U kategoriji viših razreda osnovnih škola prvonagrađena je pjesma Puste hiže Ane Latin iz OŠ Ante Kovačića iz Zlatara,  mentorica Nevenka Šušljek. Drugu nagradu osvojio je Roko Knezić, OŠ Oroslavje, mentorica Vesnica Kantoci, dok je treću nagradu dobila Eva Veček iz OŠ Krapinske Toplice, mentorica Mira Korbar. 

U srednjoškolskoj kategoriji najuspješnijom na ovogodišnjem natječaju ocjenjena je pjesma Kaj! mlade pjesnikinje Agate Gredičak iz Srednje škole Oroslavje, mentorica Karmela Šafarik-Todorović, prof.
Dodijeljene su dvije druge nagrade i to Ivoni Drobac iz Srednje škole Oroslavje, mentorica Jelena Tukač, prof. i Nataliji Boutana iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša, mentorica Nikolina Tuđa Svečak.
Treću nagradu osvojila je Veronika Iveković, Gimnazija AG Matoša, Zabok, mentorica Nikolina Tuđa Svečak. 

Riječ je, kao i osnovnoškolskoj kategoriji, o iznimno darovitim mladim autorima koji su ovu nagradu osvajali i ranijih godina. Upravo iz tog razloga stručno povjerenstvo dodijelilo je i osam posebnih nagrada kao poticaj i drugim talentiranim pjesnicima iz zagorskih osnovnih škola. 
Dobili su ih Antonia Lončarić, OŠ Stjepana Radića, Brestovec Orehovički, mentorica Ivana Kranjčec, Marko Klanfar, OŠ Vladimir Nazor, Budinščina, mentorica Jasmina Čukelj, Jill-Letizia Kantolić, OŠ Ljudevita Gaja, mentorica Jasna Leljak, Matia Ljubić, OŠ Đure Prejca, Desinić, mentorica Vedrana Gudek, Stela Slavec, OŠ Pavla Štoosa, PŠ Radakovo, mentorica Aleksandra Koleš, Luka Brglez, OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, PŠ Lučelnica, mentorica Dragica Gajšak, Mihaela Erdelić, OŠ Josipa Broza, mentorica Dragica Prekratić Zuber i Noa Veček, OŠ Krapinske Toplice, mentorica Sonja Kuštan.

Nagrađene pjesme čitali su sami autori za koje su organizatori osigurali prigodne zahvalnice i nagrade.
I ove su godine svi radovi objavljeni u malom Zborniku i to zahvaljujući potpori Krapinsko-zagorske županije te će mladim autorima ostati kao uspomena na stvaralaštvo u školskim danima.

Raspjevanu dobrodošlicu mladim pjesnicima i brojnim posjetiteljima poželio je mali školski zbor OŠ Antuna Mihanovića s učiteljicom Ivom Povijač, a program su izvrsnom adaptacijom „Plesne haljine žutog maslačka“ Sunčane Škrinjarić završili mali glumci dramske skupine PŠ Lučelnica koju su pripremili s učiteljima Mirom Petek, Petrom Broz i Ivicom Benčićem i ponovno svojom darovitošću oduševili publiku koja ih je nagradila ogromnim pljeskom.
Svečanu dodjelu pjesničke nagrade organizirali su Grad Klanjec i Gradska knjižnica Antun Mihanović, a program je vodila ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin.

Related Posts

Tags

Share This