Svečanom sjednicom proslavljen Dan grada Klanjca

svi 6, 2018 by

Svečanom sjednicom proslavljen Dan grada Klanjca

Na blagdan sv. Florijana, u peta, 4. svibnja 2018., i to nakon što je položen vijenac i zapaljene svijeće za poginule hrvatske branitelje i preminule sugrađane kod centralnog križa na gradskom groblju, u Velikoj gradskoj dvorani održana je središnja svečanost obilježavanja ovogodišnjeg Dana grada Klanjca.
U prisustvu potpredsjednika Hrvatskog sabora Siniše Hajdaša Dončića, župana Željka Kolara i njegovih zamjenika Jasne Petek i Anđelka Ferek-Jambreka, predsjednice Skupštine KZŽ Vlaste Hubicki, saborskih zastupnika Marka Vešligaja i Alena Prelca, gradonačelnika bratskog grada Wilamowice Mariana Trele, predsjednika udruge gradova Željka Turka, gradonačelnika i načelnika zagorskih gradova i općina, ravnatelja županijskih i gradskih ustanova, direktora poduzeća, gradskih vijećnika te predstavnika klanječkih udruga i građana, Klanjčani su se osvrnuli na godinu iza sebe.

Okupljenima se na početku obratio gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek. – Klanjec je u proteklom razdoblju bio gradilište u svim svojim naseljima, prvenstveno na području izgradnje komunalne infrastrukture. Radili smo na asfaltiranju nerazvrstanih cesta, sanaciji velikog klizišta u Lepoglavcu, nabavili smo kontejnere za razvrstavanje otpada, u suradnji s KZŽ, zagorskim vodovodom i Zelenjak plinom promijenili smo plinsku i vodovodnu instalaciju i odvodnju u Mihanović Dolu , u suradnji sa ŽUC – om izgrađen je nogostup u duljini od 1450 metara u Mihanović Dolu, pušten je u rad pročistač u Dolu Klanječkom i još mnogo toga – naglasio je Brlek.
U tijeku je izrada, kako je rekao, projektne dokumentacije za širokopojasni Internet, a povećana je i naknada za novorođene. – Tako sada za prvo dijete dajemo 2000 kuna, za drugo 3000 kuna, za treće 4000 kuna, a za svako ostalo po tisuću kuna više. Dajemo i deset učeničkih stipendija po 250 kuna te šest studentskih stipendija po 550 kuna – ispričao je gradonačelnik dodajući da zajedno s Velikim Trgovišćem imaju i logopedski kabinet. Gradonačelnik je naglasio i kako je ponosan što je u školu uveden STEM program, a Grad je kupio još jednu interaktivnu ploču povodom Dana grada. Naglašena je i važnost projekta Europa za građane koji se već nekoliko godina provodi u Klanjcu, a među vrlo važne stavke za daljnji razvoj stavljen je i turizam.

Brlek je, ipak, naglasio i ono čime nije zadovoljan. – Nisam zadovoljan ukidanjem Ispostave Porezne uprave u Klanjcu kao ni nedostatkom linija javnog prijevoza prema Zaboku i Zagrebu. Vrtić nam nije prošao na mjeri 7.4.1. , no ministar Tomislav Tolušić obećao je da će natječaj biti ponovno raspisan pa vjerujemo da ćemo uspjeti izgraditi novi vrtić – ispričao je gradonačelnik. Spomenuo je i da kreće gradnja reciklažnog dvorišta vrijedna 2 milijuna i sto tisuća kuna te da je preko mjere 7.1.1. odobreno 800 tisuća kuna za izradu Strateškog plana razvoja turizma. – Trenutno imamo prijavljeno još deset projekata na razne natječaje za koje uskoro očekujemo rezultate. Imamo u planu i uređenje mrtvačnice na groblju sv.Filipa te mrtvačnice na centralnom groblju, zamjenu javne rasvjete LED rasvjetom te asfaltiranje 1700 metara nerazvrstanih cesta – izložio je gradonačelnik okupljenima. 

Najljepša čestitka Gradu, naglasio je Brlek, stigla je jučer kada su predana dva zahtjeva za građevinsku dozvolu kako bi se počelo s gradnjom dvaju novih proizvodnih pogona u zoni Lepoglavac. U ime svih gradonačelnika i načelnika okupljenima se obratio pregradski gradonačelnik i saborski zastupnik Marko Vešligaj, a svoju čestitku uputili su i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk,  te predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.

Gradonačelnik prijateljskog poljskog grada Wilamovice Marian Trela uručio je županu Željku Kolaru i gradonačelniku Zlatku Brleku i njegovim suradnicima Gordanu Šobanu, Meliti Ulama i Snježani Horvatin medalje povodom obilježavanja 200. godišnjice proglašenja Wilamowica slobodnim gradom.

Gostima se obratio i župan Krapinsko – zagorske županije, Željko Kolar. Rekao je kako je trenutno najveći problem svih zagorskih gradova i općina premalo izvornih sredstava. – Imamo toliko projekata da moramo dizati kredite kako bi financirali onaj dio u projektima koje moramo mi platiti. Ne smije se dogoditi da prestanemo projektirati jer nemamo dovoljno velike proračune – naglasio je Kolar. Kaže, najveći problem Klanjca trenutno je javni prijevoz i natalitet u opadanju. – Veseli me što se radi na pronatalitetnim mjerama, što se povlači puno europskog novca, ali i što su stigla dva zahtjeva za građevinske dozvole što znači da će biti zapošljavanja – istaknuo je župan. 
Potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić u svom je govoru istaknuo kako je u Klanjec dolazio i kao župan i kao ministar te je vidljiv napredak u razvoju, no da je nužno podizanje dohodaka. Naglasio je kako država mnogo daje za prijevoz između dalmatinskog zaleđa i otoka, ali da treba jednaku pažnju posvetiti i ostalim krajevima Hrvatske.

Najsvečaniji trenutak sjednice bila je dodjela ovogodišnjih gradskih priznanja. Odlukom gradonačelnika  Zahvalnicu Grada Klanjca dobili su Filip Husnjak, Marijan Čukac, Puhački orkestar Lira iz Kraljevca na Sutli, Ksenija Županić i Milan Hušenić postumno. Dok su odlukom Gradskog vijeća ovogodišnji dobitnici Povelje Grada Klanjca Želimir Krištofić, Dječji vrtić “Kesten” i Marijan Pleško, koji se i zahvalio u ime svih nagrađenih.

U malom glazbenom programu nastupili su solistica Dijana Zubić uz pratnju Darjane Blaće Šojat te Branko Greblički Ventek.

 

 

Related Posts

Tags

Share This