Svečanom sjednicom obilježen Dan grada

svi 7, 2019 by

Svečanom sjednicom obilježen Dan grada

Na blagdan sv. Florijana, u subotu, 4. svibnja 2019., i to nakon što je položen vijenac i zapaljene svijeće za poginule hrvatske branitelje i preminule sugrađane kod centralnog križa na gradskom groblju, u Velikoj gradskoj dvorani održana je središnja svečanost obilježavanja ovogodišnjeg Dana grada Klanjca.
U prisustvu potpredsjednika Hrvatskog sabora Siniše Hajdaša Dončića, župana Željka Kolara i njegove zamjenice Jasne Petek, predsjednice Skupštine KZŽ Vlaste Hubicki, saborskih zastupnika Marka Vešligaja i Alena Prelca, predstavnica Gradskog vijeća bratskog grada Wilamowice iz Poljske, brojnih gradonačelnika i načelnika gradova i općina, ravnatelja županijskih i gradskih ustanova, direktora poduzeća, gradskih vijećnika te predstavnika klanječkih udruga i građana, Klanjčani su se osvrnuli na godinu iza sebe.

Kratkim prezentacijskim filmom prikazano je ono najvažnije što je obilježilo proteklu godinu u Klanjcu pa je tako spomenuto kako je trenutno u realizaciji devet europskih projekata vrijednih 23 milijuna kuna. Kao jedan od najvažnijih projekata izdvojen je  projekt gradnje novog vrtića za koji je preko mjere 7.4.1. dobiven milijun eura dok će ostalo sufinancirati Grad. Istaknuti su i projekti izgradnje reciklažnog dvorišta i sanacija odlagališta otpada Medvedov Jarek, projektiranje šetnice i biciklističke staze od kapele sv. Florijana do kapele sv. Filipa i Jakova, izrada Strategije razvoja turizma do 2027., radovi na novom Centru za posjetitelje sa stalnom izložbom Kuće europskih himni, projekt ‘Učimo zeleno’  te Popodne u vrtiću kojim je produljen rad vrtića do 19 sati. U filmiću su prikazani i brojni infrastrukturni radovi poput nogostupa u Radničkoj, novog asfalta na cesti Gorkovec – Gredice, novog krovišta na dječjem vrtiću i mrtvačnici, a posebno su istaknuti i važni projekti GD Crvenog križa. Spomenuta su i brojna kulturna, sportska i društvena događanja poput održavanja manifestacije Zahvala jeseni, Proljetnih susreta, projekta Europa za građane te inicijative Ogranka Matice hrvatske za konzervaciju zidina Cesargrada te veliki doprinos koji životu u gradu daje udruge civilnog društva. Ovaj kratki prezentacijski film možete pogledati na našim stranicama.

O planovima u narednom razdoblju govorio je gradonačelnik Zlatko Brlek. Kao jedan od najvećih problema spomenuo je prometnu problematiku i javni prijevoz, ne samo Klanjca nego i čitave sutlanske doline. – Mi iz proračuna izdvajamo 120 tisuća kuna da bismo imali kakvu takvu povezanost sa Zaprešićem i Zagrebom, a rješenje naših problema bila bi revitalizacija kumrovečke pruge. Iako su razgovori oko nje krenuli u dobrom smjeru, sada su stali, a optimizam ne ulijeva ni izjava ministra Olega Butkovića da su trenutno važniji mediteranski pravci – naglasio je klanječki gradonačelnik. Kao jedan od najvažnijih projekata istaknuo je izgradnju vrtića, ali i namjeru da se do kraja godine Klanjec kandidira za status Grad – prijatelj djece. Uz nabrojene još neke komunalne projekte, gradonačelnik je posebno istaknuo i postavljanje LED rasvjete, projekt vrijedan 1,5 milijun kuna.
– Posebno me veseli i dobar rad obrtnika i gospodarstvenika na našem području. Predionica Klanjec tako širi svoje pogone za novi skladišni prostor, a dobili smo i pismo namjere tekstilne tvrtke Splendor za izgradnju pogona u poslovnoj zoni – rekao je Zlatko Brlek i zahvalio svima koji su Gradu pomogli ili pomažu u realizaciji projekata.

U ime svih čelnika jedinica lokalne samouprave Klanjcu je čestitala načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec – Jurak, a pohvale na račun grada izrekla je i i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.
Župan Željko Kolar istaknuo je kako postoje tri izazova za Klanjec u budućnosti. – Jedan od njih je razvoj gospodarske zone u kojoj će se otvarati nova radna mjesta koja će učiniti da mladi ne odlaze. Druga stvar je prometna povezanost. Mi ne možemo i ne smijemo biti građani drugog reda u odnosu na nikoga. Već sam četiri puta pisao resornom ministru da se donese pravilnik o sufinanciranju javnog prijevoza jer Županija je za to izdvojila sredstva, no ne možemo ih uplatiti jedinicama lokalne samouprave dok nema pravilnika. Treća stvar koju valja razvijati su nove tehnologije – obrazložio je župan.

Na njegove se riječi nadovezao i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić uz riječi, da kada je prometna povezanost u pitanju, nema razlike između nekoga tko živi na Šolti ili u Zagorskim Selima. – Svi moraju imati iste polazišne točke za svoj napredak, ma gdje god da žive i za to se trebaju boriti i lokalni i državni čelnici – naglasio je Hajdaš Dončić, uz pohvalu da Klanjec posebno brine o socijalnoj inkluziji, ali i iskorištavanju europskog novca.

Najsvečaniji trenutak sjednice bila je dodjela ovogodišnjih gradskih priznanja. Odlukom gradonačelnika  Zahvalnicu Grada Klanjca dobili su Ivica Glas i Krešo Sever za donaciju zahvaljujući kojoj je Dječji vrtić “Kesten” prošle godine dobio novu fasadu, Zvonko Lovrek za dugogodišnje predano vođenje Udruge vinara, vinogradara i ljubitelja vina “Antun Mihanović” i Dragica Milčić za svoje dugogodišnje aktivnovolontiranje u brojnim humanitarnim akcijama te rad u udruzi “Korak po korak do zdravlja. Dok su odlukom Gradskog vijeća ovogodišnji dobitnici Povelje Grada Klanjca Ivica Mlinarić za gotovo tri desetljeća uspješnog rada u obrtništvu, DVD Rakovec za 80 godina kontinuiranog djelovanja u vatrogastvu i Šahovski klub “Zelenjak” koji ove godine obilježava 60. obljetnicu svoga rada. U ime svih nagrađenih zahvalio se Ivica Hrastović, predsjednik ŠK “Zelenjak”.

Malim glazbeno-plesnim programom na svoj osobit način svečanost su učinili još svečanijom sopranistica Lucija Jelušić i Dvorski plesovi KUD-a “Antun Mihanović”.

 

 

Related Posts

Tags

Share This