Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan grada Klanjca

svi 4, 2024 by

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan grada Klanjca

Uz blagdan sv. Florijana, nebeskog zaštitnika Klanjca i vatrogasaca, u Velikoj dvorani Grada Klanjca održana je u petak 3. svibnja 2024. svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada Klanjca.
Neposredno prije svečanosti, župan Željko Kolar, gradonačelnik Zlatko Brlek, predsjednica Gradskog vijeća Mirjana Smičić Slovenec i potpredsjednik Karlo Drčić položili su vijenac i zapalili svijeće kod centralnog križa na gradskome groblju za sve preminule sugrađane i hrvatske branitelje.

U prisustvu župana Željka Kolara, saborskih zastupnika Siniše Hajdaša Dončića, Zorana Gregurevića i Jasenske Auguštan Pentek, gradonačelnika Wilamowica Mariana Trele i njegov zamjenika Stanislawa gawlika, brojnih gradonačelnica i gradonačelnika, načelnica i načelnika, gradskih vijećnika, predstavnika županijskih i gradskih ustanova, poduzeća, župe, udruga te dobitnika ovogodišnjih gradskih priznanja, Klanjčani su se osvrnuli na godinu iza sebe.

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Gradskog vijeća Mirjana Smičić Slovenec, koja je tom prigodom zahvalila vijećnicima i vijećnicama, te poželjela svima dobrodošlicu .

-Veliki je dan za Klanjec, mali grad velikih ljudi. Klanjec nije samo jedno malo mjesto i grad na karti, već ima jedan poseban šarm koji je povezan s njegovom bogatom kulturnom tradicijom. Svaki kutak ovog grada nosi svoju priču kao i svaki korak koji podsjeća na naše znamenite ljude. Gdje god krenete u Klanjcu, možete doživjeti prošlost, kulturu, kreativnost svih koji su ovdje stvarali i djelovali. Svi želimo da Klanjec bude mjesto u koje će se mladi vraćati nakon školovanja. Uz poštovanje prema nasljeđu, gradimo temelje za bolje sutra. Zahvaljujem vijećnicima na konstruktivnom radu, uvažavanjima različitosti mišljenja i svim odlukama koje smo većinom donijeli jednoglasno – poručila je predsjednica Gradskog vijeća uz želju da Klanjec uvijek bude mjesto gdje se susreću prošlost i budućnost, gdje se rađaju ideje i ostvaruju snovi.

Kratkim prezentacijskim filmom prikazano je ono najvažnije što je obilježilo proteklu godinu u Klanjcu, a onda se prisutnima obratio i gradonačelnik Zlatko Brlek.

– Ono što nas očekuje u narednom periodu ne razlikuje se od onog što smo već odradili. Nastavljamo na izgradnji komunalne infrastrukture, do kraja godine planiramo veći zahvat u vrijednosti od 30.000 eura asfaltiranja naših cesta uz rješavanje klizišta, a sve kako bi postali poželjno mjesto za doseljavanje novih stanovnika i kako bi naši sugrađani imali dobre uvjete za život. Da nam dolaze novi stanovnici potvrđuje i nikad veći porez na promet nekretnina od prošlogodišnjeg. Gradonačelnik se osvrnuo i na problem prometne ne povezanosti i sudbinu kumrovečke pruge s kojom se situacija ne mijenja unatoč svim pokušajima i bezbrojnim sastancima, a vidimo da ima u Hrvatskoj sasvim drugačijih primjera. Posebno je istaknuo vrijednost rada klanječkih udruga i ljubav Klanjčana prema svome gradu te ga upravo oni čine onakvim kakav on jest.

U ime kolega gradonačelnika i načelnica, Dan Grada čestitao je gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj.

– Klanjec ima taj europski štih koji možda u žurbi ponekad ni ne primijetimo. Pred nama su novi izazovi, a svi problemi ovakvih manjih sredina su slični jer veliki gradovi ‘usisavaju’ stanovništvo. Te trendove moramo mijenjati, prvenstveno novim radnim mjestima, ali i javnim prijevozom uz priuštivo stanovanje, kvalitetnu i dobru infrastrukturu, ne samo komunalnu. Klanjec je dio projekta uvođenja širokopojasnog internet  u kojem je Pregrada nositelji, ali mreža će se i ovdje izgraditi i obuhvatiti ne samo centar Klanjca, već i sva okolna mjesta. Da bi to sve ostvarili, treba nam poštenija, pravednija, ravnomjernija politika regionalnog razvoja koja će uvažavati naše specifičnosti – poručio je Marko Vešligaj.  

Čestitke je uputio i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.
– Ako Krapinsko-zagorsku županiju gledamo kao jednu kutiju bombonijere, onda možemo iz nje izvaditi malu pralinu, jednu malu čokoladnu grioticu umotanu u crveni papirić i u njoj je višnja – to je naš Klanjec –naglasio je Hajdaš Dončić te čestitao svima što čine za dobrobit Klanjca, a posebice gradonačelniku Brleku koji je multiplicirao proračun sredstvima EU.

Župan Željko Kolar pohvalio je pametnu politiku gradonačelnika i njegovog tima. – Točno se vidi za svaki potez da je promišljen, svaki provedeni projekt je došao točno u vrijeme kada je bio najpotrebniji – naglasio je župan, osvrnuvši se na potrebu demografske obnove.

–  Klanjec je prekrasan, ali je sve manje Klanjčana. Potrebne su dvije ključne stvari – da konačno stavimo drugi dio poslovne zone u punu funkciju i da se hrvatska Vlada i HŽ smiluju i da u projekt koji ide preko Svjetske banke za obnovu i razvoj za uređenje željezničkih pruga koje nisu na strateškim europskim koridorima, jer se one ne mogu financirati iz EU projekata, uključe i sutlansku prugu. Gradonačelnici i načelnici s područja uz prugu i iz Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije i mi župani zajedno smo bili u HŽ infrastrukturi, koliko puta smo sjedili s ministrima i na zadnjem sastanku koji sam održao s ministrom Butkovićem bilo je definitvno dogovoreno da u ovih milijardu eura koje će se odobriti kroz kreditnu liniju uđe i rekonstrukcija pruge. Na žalost, kako to obično biva, informacija je da se neće ići u rekonstrukciju nego će se ići u izgradnju nove pruge po istom koridoru, pa se mora raditi drugačija dokumentacija, kao da to ovih posljednjih 10 godina nismo znali. Evo, iznenadilo nas je kao snijeg u prosincu. Međutim, informacije su da će se ići u još jednu tranšu kreditne linije i definituvno očekujem da mi budemo tu jer upravo ta mobilnost roba i usluga je ono što fali Klanjcu, uz bolju autobusnu povezanost, a na tom poslu već radimo i tu će se uskoro vidjeti rezultati – zaključio je Željko Kolar.

Gradonačelnik Klanjca uručio je Zahvalnicu Grada za višegodišnju uspješnu suradnju i razvoj prijateljskih odnosa dosadašnjem gradonačelniku bratskog grada Wilamowice  Marianu Treli i njegovom zamjeniku Stanislawu Gawliku.  

Gradonačelnik Trela istaknuo je da je prije 15-ak godina između naša dva grada potpisan ugovor o suradnji koji su potpisali on i tadašnji gradonačelnik Željko Kolar. Tijekom godina mogli smo pratiti razvoj naša dva grada i razmjenjivati iskustva. Upoznali smo vašu kulturu, sport i zajedničku politiku te bi se htio zahvaliti na suradnji, a također čestitati na uspješnom korištenju EU fondova – kazao je gradonačelnik Trela, ustvrdivši kako pri svakom svom dolasku u Klanjec primjećuje neku od promjena.

Stanislaw Gawlik ugodno je pak iznenadio je Klanjčane pozdravom i čestitkom na hrvatskom.

Najsvečaniji trenutak sjednice bila je dodjela ovogodišnjih gradskih priznanja.

Tako su Zahvalnice Grada Klanjca primili Irena Borošak, Jasna Irena Borošak, Jasna Gmajnički, Stjepan Horvat, Ivica Hrastović, Sanja smolčić i Udruga Kućni kolektiv.

Povelja Grada Klanjca dodijeljena je dr.med. Vinku Đaniću , a ovogodišnji dobitnik Plakete Grada Klanjca je Branimir Ricijaš.  

U ime svih nagrađenih zahvalila se dr. Jasna Gmajnički.  

– Vjerujem da je ono što nas povezuje, a više je od talenta i sposobnosti, upravo naša zajednica u kojoj živimo. Nagrada je naravno priznanje, ali još više odgovornost za nastavak ovakvog rada.

U glazbenom dijelu programa nastupio je tenor Ambrozije Puškarić izvevši dvije prekrasne kajkavske popevke – Zagorski nokturno Bože Potočnika i Oko jene hiže.

 

 

Related Posts

Tags

Share This