Svečana akademija povodom 220. godišnjice rođenja Antuna Mihanovića

lip 11, 2016 by

Svečana akademija povodom 220. godišnjice rođenja Antuna Mihanovića

Cjelodnevni program kojem je u Klanjcu u četvrtak, 9. lipnja 2016. godine obilježena 220. godišnjica rođenja  Antuna Mihanovića u organizaciji Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora završila je svečanom akademijom u Velikoj dvorani Grada Klanjca.

Akademija je započela kajkavskom popevkom s Krapinskog festivala “Nevek ti fala naš Mihanović” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a “Naša lipa” iz Tuhlja, kratkim dokumentarnim filmom HRT-a podsjetili smo se na živopisnu i bogatu biografiju Antuna Mihanovića, rođenog na zagrebačkoj Harmici 10. lipnja 1796. godine, a na akademiji su o Mihanovićevoj ulozi u njegovom vremenu, ali i značaju za očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta, jezika i istinskom domoljublju, govorili ravnateljica klanječkog Kulturnog centra Snježana Horvatin, klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek, predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, župan KZŽ Željko Kolar i izaslanik predsjednika Sabora RH Žarko Tušek.

Povezanost Klanjca i ostavštine Antuna Mihanovića koji je u Novim Dvorima Cesargradskim proživio svoje posljednje godine života pokazana je kratkim filmom pod nazivom “Antun Mihanović i Klanjec”.

Svakako najsvečaniji trenutak ovogodišnjeg obilježavanja ovog vrijednog jubileja u Klanjcu bio je onaj u kojem je župan Željko Kolar gradonačelniku Klanjca uručio originalni vijenac iz 1910. godine kojeg je Vitomir Zamuda u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt pronašao kod jednog kolekcionara u Istri, a Županija otkupila i dala restaurirati. Riječ je o vijencu kojeg 1910.godine u Klanjcu prilikom otvorenja spomenika Antunu Mihanoviću na glavom trgu položila Hrvatska kraljevska zemaljska vlada.

Glazbenim programom u Mihanovićevo 19. stoljeće vratili su nas sopranistica Josipa Lončar uz pratnju Darjane Blaće te Sekcija za dvorske plesove pri KUD-u Antuna Mihanovića iz Klanjca.

Svečana akademija završila je himnom koju su sa zborom KUD-a “Naša lipa” otpjevali svi uzvanici, gosti i građani Klanjca koji su se u predvečerje prije Mihanovićeva rođendana okupili u klanječkoj gradskoj dvorani.

Related Posts

Tags

Share This