SUVREMENO U ZAGORJU – gostovanja suvremenih plesnih i cirkuskih predstava

ruj 10, 2021 by

SUVREMENO U ZAGORJU – gostovanja suvremenih plesnih i cirkuskih predstava
Ples, pokret, cirkus – ne propustite uzbudljive predstave programa Suvremeno u Zagorju od nedjelje 12. do subote 19. rujna! 
Od nedjelje 12. do subote 18. rujna Krapinsko-zagorska županija bit će bogatija za još jedan kulturno-umjetnički program – SUVREMENO U ZAGORJU. Radi se o programu udruge Kućni kolektiv i partnera orijentiranom na promociju i prezentaciju domaće i međunarodne suvremene plesne i cirkuske umjetnosti, a sufinanciran je sredstvima Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca.

U utorak 14.9. u 18 sati na igralištu OŠ Antuna Mihanovića u Klanjcu svoje akrobatsko-žonglersko umijeće pokazat će Ron Beeri i Itamar Glucksmann iz francuske cirkuske kompanije Lazuz. U predstavi Baktana spajaju se žonglersko izražavanje upravljanjem letećim objektima i akrobatski izraz pokretom, a njihova znatiželja i istraživanje otvaraju put prema izvanrednoj sinergiji. Ova izvedba dio je turneje kompanije Lazuz koja u rujnu osim u Klanjcu gostuje u Puli, Splitu, Zagrebu i Beogradu.

U nedjelju, 12.9. u 18 sati u Humu na Sutli (Vetropark)  Kolektiv Škvadra izvesti predstavu Bazen koja je nastala kao reakcija na rušenje skejterskog poola (bazena) u Studentskom centru u Zagrebu. Tematizirajući nestajanje javnih prostora za urbanu kulturu, BAZEN istražuje povezanost skejterskih i plesnih tehnika balansiranja i tijela u letu. Predstavu izvode četiri izvođačice-plesačice (Eva Kocić, Marta Habulin, Ema Kani, Margareta Firinger) i dva izvođača-glazbenika (Ivan Marojević i Roko Crnić) a koreografiju i prilagodbu izvedbe u prostor parka potpisuju Ema Crnić i Šimun Stankov.

Kao dio projekta Cirkus na margini, u četvrtak 16.9. u 18 sati na igralištu OŠ Matije Gupca u Gornjoj Stubici autorski projekt Moja smrt i ja izvest će cirkuska umjetnica Petra Najman.  Predstava je nastala kao istraživanje koje je umjetnica započela u lipnju 2020. inspirirana periodom nemogućnosti bavljenja cirkuskim disciplinama zbog slomljene ruke uslijed pada s trapeza. Koristeći cirkusku disciplinu trapez i elemente lutkarstva Petra Najman scenski razvija svoje viđenje smrti.

Za kraj u subotu 18.9. u 19h u Zabok, na igralište iza OŠ K.Š. Gjalskog pokraj skate parka, premijerno stiže poznata predstava Love will tear us apart, plesni solo Petre Hrašćanec, autorski projekt Petre Hrašćanec i Saše Božića. To je prvi dio trilogije o odnosu suvremenog plesa i specifičnog žanra pop-glazbe, a sama predstava žanrovski vrluda između rock-koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa. Love will tear us apart jedna je od najizvođenijih hrvatskih plesnih predstava, za koju je Petra Hrašćanec 2012. nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju žensku plesnu ulogu.

ULAZ BESPLATAN
 
Nositelj projekta Suvremeno u Zagorju je udruga Kućni kolektiv iz Klanjca koja umjetnički i programski upravlja Kućom Klajn, umjetničkom rezidencijom i društveno-kulturnim centrom, a projekt se realizira u suradnji s GOKUL-om  iz Zaboka, Humskom udrugom mladih, udrugom Kajkaviana te umjetničkim organizacijama Škvadra i de facto iz Zagreba, kolektivom ROOM100 iz Splita i zagrebačkim Studiom za suvremeni ples.

Izvedba predstave grupe Baktana dio je projekta “Cirkus na margini” ROOM 100 kolektiva. Projekt je financiran od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Izvedba predstave Petre Najman dio je projekta “Cirkus na margini” nositelja ROOM 100 i partnerskih organizacija Kućnog kolektiva, Mosor Film Festivala (Hrvatskog planinarskog društva Mosor), Muzeja Cetinske krajine – Sinj, Sinjskog kulturnog urbanog pokreta i Festivala mediteranskog filma Split. Program se provodi kroz platformu Clubture. Donatori programa i razmjene i suradnje su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb – gradski ured za kulturu, Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.

 

Related Posts

Tags

Share This