STUDIJSKO PUTOVANJE ČLANOVA REGIONALNOG RAZVOJNOG ODBORA KZŽ

stu 17, 2009 by

STUDIJSKO PUTOVANJE ČLANOVA REGIONALNOG RAZVOJNOG ODBORA KZŽ

Članovi Regionalnog razvojnog odbora Krapinsko-zagorske županije posjetili su prošlog petka Razvojnu agenciju Kozjansko u Sloveniji. Studijsko putovanje organizirali su Zamah i Zagorska razvojna agencija, a direktorica Razvojne agencije Kozjansko upoznala je sudionike s ustrojstvom i radom Lokalne akcijske grupe “Od Pohorja do Bohorja” koja obuhvaća područje općina Dobje, Šentjur, Slovenske Konjice, Vitanje, Dobrna, Zreče i Oplotnica. Kako se i na području Krapinsko-zagorske županije započelo s pripremama za osnivanje Lokalnih akcijskih grupa, a prva će biti ona na području Grada Klanjca i općina Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Tuhelj i Zagorskja Sela, bilo je to zanimljivo i dobrodošlo iskustvo za članove RRO KZŽ s ovog područja.
Slovenske kolege predstavile su projekte sufinancirane sredstvima europske unije. U Šentjurju se tako mogla vidjeta Ipačeva hiša, protokolarna kuća čijim uređenjem se nastoji oživjeti stari dio grada. Uz muzejski sadržaj, kuća je uređena

za različite protokolarne događaje poput vjenčanja, dodjela diploma, tiskovnih konferencija. Članovi Odbora posjetili su Kozjansku domačiju, primjer obnove autohtonog domaćinstva s turističkom namjenom. Predstavljena je i Vodnikova zbirka te Skomarska hiža kao primjer obnove etnološke i kulturne baštine. Na kraju studijskog putovanja mogao se vidjeti i rezultat prjekta koji je upravo pred svojim dovršetkom, a radi se obnovi starog vlaka s lokomotivom, koji bi trebao postati turističkom atrakcijom.
Iz razgovora sa sudionicima u izradi i provedbi projekata koje je sufinancirala Europska unija moglo se zaključiti kako je najvažnija ideja i upornost. Prijavljeni projekti svakako moraju biti važni za širu lokalnu zajednicu, a slovenski susjedi na taj način pokušavaju, uz očuvanje kulturne i tradicijske baštine, zadržati život u slabije naseljenim područjima i na seoskim gospodarstvima i to pod motom: Razvijamo budućnost s tradicijom.

zp8497586rq