Stručno-znanstveni skup o Mihanoviću

lip 10, 2016 by

Stručno-znanstveni skup o Mihanoviću

Kulturni centar Klanjec i Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu organizirali su povodom 220. godišnjice rođenja Antuna Mihanovića Stručno-znanstveni skup Reč domovini od hasnovitosti pisanja vu domorodnom jeziku koji je  9. lipnja održan u Gradskoj knjižnici i čitaonici Antuna Mihanovića.

1815. U Beču izlazi tek na nekoliko stranica brošura Reč domovini od hasnovitosti pisanja vu domorodnom jeziku. Jedan jedini primjerak sačuvan je u zagrebačkoj Metropolitanskoj knjižnici iz koje u ovom našem današnjem vremenu svakako treba izdvojiti da se svi jezici kako kažu „vbogi narađuju, a trudom obogatiju“.
Upravo iz tog razloga su Kulturni centar i Ogranak Matice hrvatske i to pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i svesrdnu podršku Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca priredili ovaj Skup okupivši, uistinu, eminentne hrvatske stručnjake. Iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Skupu su prisustvovali akademici Stamać i Damjanović, iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, ravnatelj dr.sc. Jozić, iz NSK dr. sc. Marina Krpan Smiljanec, iz Kajkaviane, predsjednica Ines Krušelj Vidas i Mirko Ivanjek, iz OŠ Špansko Oranice Diana Greblički Miculinić.
Nastavak je to lijepe tradicije obilježavanja Mihanovićevih okruglih obljetnica na ovakav način. Nakon vrlo uspješnog znanstvenog skupa održanog 1996. u organizaciji Kajkavskog spravišča, Ogranak Matice hrvatske 2011. godine organizirao je skup pod nazivom Antun Mihanović, 215. godina od rođenja, 150 godina od smrti.

Upravo u tom duhu stručnog i znanstvenog promišljanja o Mihanovićevoj ulozi, ali i našem jeziku uopće, osmišljen je i ovogodišnji program obilježavanja 220. godišnjice njegova rođenja, kako je u svojoj pozdravnoj riječi naglasio gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek. Nazočne na Skupu pozdravili su i predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Ogranka MH Nikola Benković te pročelnik Upravnog odjela za kulturu KZŽ Ivan Lamot.

Na Skupu su predstavljeni sljedeći radovi:

Akademik Ante Stamać – Povijesnostilske odrednice Horvatske domovine
Akademik Stjepan Damjanović – Antun Mihanović i predstandardizacijski procesi u povijesti hrvatskog jezika
dr.sc. Željko Jozić – Ivan Broz – otac hrvatskog pravopisa
dr.sc. Marina Krpan Smiljanec – Antun Mihanović u kontekstu obiteljskog podrijetla i društvenih veza
Mirko Ivanjek, prof. – Mihanović domovini i domovina Mihanoviću
Diana Greblički Miculinić, prof. – Antun Mihanović, junak i našega doba
Ines Krušelj-Vidas, prof. Hasnovito domovini služenje v tovaruštvu Kajkaviana

Radovi će biti objavljeni i u Zborniku radova, a Skup je na osobit način doprinio novim promišljanjima o značaju Antuna Mihanovića za povijest hrvatskog jezika.

Related Posts

Tags

Share This