Održan stručni skup Cesargrad u vremenu i prostoru

svi 16, 2017 by

Održan stručni skup Cesargrad u vremenu i prostoru

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Klanjcu održan je u petak, 12. svibnja 2017. godine stručni skup od nazivom “Cesargrad u vremenu i prostoru”.

Nakon pozdravnih riječi zamjenika gradonačelnika Klanjca Zvonka Severa i glavnog tajnika Matice hrvatske Zorislava Lukića, uvodno izlaganje održao je Nikola Filko, potpredsjednik klanječkoga Ogranka i inicijator održavanja ovog skupa. Nakon nekoliko uspješno realiziranih kulturnih projekata, članovi OMH u Klanjcu pokreću novu inicijativu -aktivnosti na konzervaciji i revitalizaciji ostataka srednjovjekovne utvrde Cesargrad, uz razvoj novih kulturno-turističkih sadržaja na Cesarskoj gori. Prema riječima Nikole Filka, ovaj skup prvi je korak s namjerom da se stručna i kulturna javnost upozori na značaj Cesargrada u nacionalnoj povijesti te potrebu njegova spašavanja od trajnog nestanka.

Na skupu su svoje radove predstavili:

mr.sc. Branko Čičko – Cesargrad – historiografija i povijest
Andrej Janeš, konzervator arheolog, Hrvatski restauratorski zavod – Arheološka istraživanja Cesargrada
Vladanka Milošević, konzervator arhitekt savjetnik, Hrvatski restauratorski zavod –
Mogućnost obnove ruine Cesargrad temeljeno na iskustvima obnove ruine starog grada Barilovića
Brankica Greblički, Ogranak MH Klanjec – Inicijativa i aktivnosti za zaštitu Cesargrada i Cesarske gore
dr.sc. Marina Krpan Smiljanec, Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb- Bibliografski prilog za istraživanje povijesti i graditeljstva Cesargrada i povijesti cesargradskog vlastelinstva
dr.sc. Ivana Škiljan, Muzeji Hrvatskog zagorja- Usporedna analiza pečnjaka Cesargrada i Velikog Tabora
Snježana Horvatin, Kulturni centar Klanjec – Revitalizacija i suvremena interpretacija baštine kao temelj održivog razvoja zajednice – primjeri dobre prakse 
Sanja Horvatić- Golubić, prof. Ogranak MH u Klanjcu – Uspomene su raj iz kojeg nas nitko ne može istjerati

Zanimljivim izlaganjima prisustvovali su brojni građani Klanjca, predstavnici kulturnih i obrazovnih institucija iz Klanjca i KZŽ, što dokazuje da je lokalna zajednica itekako zainteresirana za ovaj projekt.

Ogranka MH u Klanjcu kao inicijator i organizator stručnog skupa predložio je na koncu da se imenuje odbor koji bi razradio i predložio daljnje smjernice i aktivnosti, a jedan od prvih koraka bit će daljnja suradnja s Hrvatskim restauratorskim zavodom, koji je od 2008.- 2010. godine provodio arheološka istraživanja na Cesargradu, na izradi potrebne dokumentacije.

Ogranka MH u Klanjcu, uz potporu Krapinsko-zagorske županije, izdat će i tiskani zbornik radova s ovog skupa.

Tijekom skupa mogli su se razgledati i arheološki nalazi s Cesargrada pronađeni tijekom posljednjeg istraživanja Hrvatskog restauratorskog zavoda o kojima je na Skupu govorio arheolog Andrej Janaš te dokumentarna izložba prigodom 80. obljetnice HPD-a “Cesargrad” Klanjec.

Related Posts

Tags

Share This