Štrikanje, kavica, kolačići…i prijedlog za fašnički ručak
Vrijedne članice Sekcije za tradicijsko rukotvorstvo primile su nakon završenih božićnih i novogodišnjih blagdana ponovno igle u ruke. Srijedom prijepodne od 10 sati u Gradskoj knjižnici užurbano štrikaju kape, šalove i drugu zimsku opremu jer su vani još uvijek niske temperature. Uz štrikanje razmjenjuju se recepti, a aktualna tema odnosi se naravno na raspravu o tome koja će ispeći bolje krafne za predstojeći fašnik koji je već na vratima. Također je bilo govora i o tome kakav bi tradicijski ručak trebalo spremati na fašnik. Što se tiče fašničkih spelancija i maskiranja. to ipak prepuštaju mlađima. Na kraju posljednjeg susreta usuglasile su te vjernim čitateljima naših stranica preporučuju:
FAŠNIČKI RUČAK
1. prežgana juha s prženom žemljicom ili ljevancima (trajbano jaje s malo brašna, jako tekuće);
2. kuhani svinjski buncek ili rebrica s dinstanim kiselim zeljem i restanim krumpirom na suhom špeku;
3. krafne i/ili pogačice od čvaraka
Sve to, vele naše penzionerke, treba zaliti s klanječkim vinom, crnim ili bijelim po želji!
KRAFNE
Tijesto:
50 dag oštrog brašna
2 velike žlice šećera
4 velike žlice ulja
2 velike žlice ruma
2 žumanjka
1 jaje
4 dag kvasca
1 vanilin šećer
limunova korica
mlijeko po potrebi
Priprema: u jednu posudu stavite 1 jaje, 2 žumanjka, šećer, rum, ulje, vanilin šećer i mikserom pjenasto umutite. Kvasac stavite u malo mlijeka da zapjeni. U zdjeli s brašnom, kvascem i ostalim sastojcima umijesite glatko dizano tijesto. mlijeko dodajte po potrebi. Tijesto pokrijte i pustite da se digne. Dignuto tijesto stavite na pobrašnjelu dasku, narežite na komadiće teške oko 6 dag, još ih malo premijesite i oblikujte u krafne.Možete razvaljati tijesto i kalupom izrezati okrugle oblike.
Stavite na krpu da se dižu. Onim redom kako ste ih stavljali, preokrenite ih da se još malo dignu i s druge strane. Kad su ne suviše dignuti, pecite ih istim redom na ulju, ali ne prevrućem jer oko njih ne smije biti pjena. Prije prvog okretanja posuda mora biti pokrivena, poslije otkrivena. U ulje krafne stavljajte uvijek s gornjom dignutom stranom prema dolje. Pečene slažite na krpu da se osuše od ulja. Ohlađene pospite šećerom u prahu,a po želji napunite marmeladom.
POGAČICE OD ČVARAKA
Potrebno je:
50 dag brašna
2 žutanjka
1 kocka germe (prethodno dignuti)
6 dag omekšanog margarina
malo soli
S nabrojenim sastojcima i mlakim mlijekom izradite mekano tijesto i ostavite da se diže oko 40 min.
U međuvremenu sameljite 30 dag čvaraka i izmješajte s 10 dag oštrog brašna i malo mljevenog papra (ako treba i malo soli). Dignuto tijesto razvaljajte četvrtasto, debelo oko 1 cm, premažite smjesom od čvaraka i složite preklapanjem kao lisnato tijesto. To ponovite tri puta bez počivanja (u smjeru kazaljke na satu). Po završenom preklapanja razvaljajte tijesto na 1,5 cm debljine, izrežite pogačice, složite u namazani pleh, zarežite pogačice u obliku mrežice, premažite jajetom i pecite 15-20 min. ( stavite peći u vruću pećnicu).
DOBAR TEK
Brankica Greblički