SRETAN MEĐUNARODNI DAN ŽENA

ožu 8, 2012 by

SRETAN MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Međunarodni dan žena obilježava se u svijetu u spomen na 8. ožujka 1908., kada je 15.000 žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i zabranu rada djece. No, ulazak žena na tržište rada i bolji društveni položaj u većini zemalja nije doveo i do primjerene podjele rada u obitelji, pa je rezultat zapravo vrlo česta dvostruka opterećenost žena od kojih se očekuje podjednaki uspjeh i efikasnost na poslu, ali i u ulozi majke, domaćice, supruge…
Iako je učinjen značajan pomak u prepoznavanju i zaštiti ženskih ljudskih prava u svijetu, žene još uvijek nisu ravnopravne s muškarcima. VećinaUod 1,3 milijarde siromašnih u svijetu čine žene, u prosjeku imaju manja primanja od muškaraca za isti posao, a i dalje su u velikom postotku žrtve raznih vidova nasilja.

Kao potporu borbi za ravnopravnost žena i priznanje njihovom doprinosu u svakodnevnom životu  naše male lokalne zajednice, lijepom gestom osobnog čestitanja Međunarodnog dana žena, uz tradicionalnu ružu crvene boje, predstavnici Grada Klanjca na čelu s gradonačelnikom Željkom Kolarom, zamjenikom gradonačelnika Zlatkom Brlekom i predsjednikom Gradskog vijeća Mirkom Lunkom, uz  članove GO SDP-a, pridružili su se tako mnogobrojnim svjetskim sredinama u kojima je obilježen Međunarodni dana žena, razveselivši ovom lijepom gestom svoje sugrađanke.

Related Posts

Tags

Share This