Sporazum o izgradnji sustava grijanja na biomasu

sij 24, 2014 by

Sporazum o izgradnji sustava grijanja na biomasu

U Konferencijskoj dvorani Krapinsko-zagorske županije, 16.01.2014. održano je potpisivanje Sporazuma o suradnji na pripremi i provedbi projekata izgradnje područnih sustava grijanja na biomasu na području Krapinsko-zagorske županije. Sporazum su potpisali : KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA, ŽUPAN Željko Kolar, GRAD DONJA STUBICA, GRADONAČELNIK Juraj Srebačić, GRAD KLANJEC, GRADONAČELNIK Zlatko Brlek, GRAD OROSLAVJE, GRADONAČELNIK Ivan Tuđa, OPĆINA GORNJA STUBICA NAČELNIK Jasmin Krizmanić, OPĆINA JESENJE, NAČELNIK Ivan Maligec, OPĆINA RADOBOJ, NAČELNIK Anđelko Topolovec, OPĆINA STUBIČKE TOPLICE, NAČELNIK Vladimir Bosnar i REGIONALNA ENERGETSKA AGENCIJA SJEVEROZAPADNE HRVATSKE, RAVNATELJ dr.sc. Julije Domac.
Sporazumom se utvrđuju načela suradnje i zajednički interes Županije, JLS-a i Agencije na pripremi i provedbi projekata izgradnje područnih sustava grijanja na biomasu u vrijednosti oko 10 milijuna kuna na području Donje Stubice, Oroslavja, Klanjca, Gornje Stubice, Jesenja, Stubičkih Toplica i Radoboja u cilju održivog energetskog razvitka na području Županije. Svaki od gradova i općina ovakav sustav grijanja koristiti će u svrhu smanjenja troškova, te poticanja energetske učinkovitosti i to u školama, zgradama općina i gradova, sportskih dovrana te domovima zdravlja. Suradnja se uspostavlja posebno zbog učinkovitog korištenja domaćih i međunarodnih izvora financiranja koji su na raspolaganju Republici Hrvatskoj za projekte obnovljivih izvora energije. Projekt će imati i direktan utjecaj na gospodarstvo u Krapinsko – zagorskoj županiji jer će kroz provedbu biti uključeni i brojni gospodarstvenici, najvio je župan Željko Kolar. Osim projekta za grijanje na biomasu ravnatelj REGEA-e Julije Domac prezentirao je i projekt provedbe energetske učinkovitosti na domovima zdravlja i kroz sustav javne rasvjete, a prisutni gradonačelnici i načelnici predstavili su svoje projekte koje će pokrenuti u okviru potpisanog Sporazuma.
Župan Kolar istaknuo je kako je Krapinsko-zagorska županija bila uvijek prva u projektima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a sada je ponovno prva u inicijativama projekata izgradnje sustava grijanja na biomasu. Takvi koncepti razvijeni su u europskim zemljama, no u Hrvatskoj još nisu u potpunosti prepoznati. Obzirom da je oko 40% površine Krapinsko-zagorske županija prekriveno šumama, sustav dobave drvne sječke moguće je putem lokalnih poduzetnika uz korištenje lokalnih šuma. Lokalni sabirni centar na biomasu omogućit će sigurnost opskrbe. Projekt uključuje povezivanje lokalnih izvora energije, biomase iz naših šuma, zatim uključivanje privatnih šumovlasnika, instalatera, industrije što daje dodanu vrijednost cjelokupnom projektu, odnosno pozitivan utjecaj na lokalno gospodarstvo.
Projekt je prvi takve vrste u Hrvatskoj, a troškove izrade idejnog rješenja dijelit će se između jedinica lokalne samouprave i Županije, dok će troškove vođenja projekta u cijelosti preuzeti Županija putem REGEA-e. Realizacija investicije predviđena je u 2015. godini.

Izvor: KZŽ

590x590_IMG_9415

IMG_9380

Related Posts

Tags

Share This