Skupština i svečanost ekološke udruge “Japica”

velj 28, 2014 by

Skupština i svečanost ekološke udruge “Japica”

Godišnja skupština Ekološke udruge „Japica“ Klanjec i obilježavanje 65. obljetnice proglašenja „Zelenjaka“ prirodnom rijetkosti u kategoriji park šume

Redovna godišnja skupština Ekološke udruge „Japica održana je u srijedu, 26. veljače 2014. u nazočnosti župana KZŽ Željka Kolara, gradonačelnika Klanjca Zlatka Brleka, načelnika općine Kumrovec Dragutina Ulame, člana Uprave Hrvatskih šuma Ivana Ištoka, ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području KZŽ, Dijane Hršak te članova i prijatelja ove vrijedne klanječke udruge.Prema riječima predsjednice Željke Kramarić, većina planiranih aktivnosti u prošloj je godini uspješno realizirana, a one koje zbog nekih okolnosti  opravdano nisu, dio su programa rada za ovu godinu.
Treba posebno istaknuti uspješno provedenu ekološku akciju “Zelena čistka”. Povodom Dana planeta Zemlja održan je eko kviz za osnovnoškolce, uz nagrađivanje najboljih. Popravljena je ograda na „Pesjem skoku“. Aktivan je kao i svake godine bio „Pinklec“ koji je organizirao pješačenja , a odlično se surađivalo u prigodnim akcijama s udrugom „Korak po korak, do zdravlja“, Javnom ustanovom, Gradom, Kulturnim centrom i ostalim udrugama i ustanovama. Zajednički  izlet u Fužine, Lokve i Delnice bila je svojevrsna nagrada članovima za odvojeno slobodno vrijeme. 

Okupljenima na Skupštini obratio se i kumrovečki načelnik Dragutin Ulama s prijedlogom da udruge općina Kumrovec i grada Klanjca aktivnije rade na zajedničkoj zaštiti rijeke Sutle i Risvičkog potoka te Risvičke i Cesarske gore. Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek je pohvalio rad EU „Japice“, osobito na edukaciji o prikupljanju otpada, uređenju eko-staza.

Župan Željko Kolar, koji je i jedan od članova-osnivača ove udruge, istaknuo da je županija namijenila 35.000 kuna za uređenje eko-staza, informatiuvnih tabla i drugih obilježja u Zelenjaku. Dodao je kako će Zelenjak biti još ljepši dovršetkom državne ceste D-205. Na žalost, u blizini spomenika Lijepe naše aktiviralo se klizište koje ugrožava mostić preko potoka Risvica i novopostavljene klupe, čije saniranje će zahtijevati dosta truda i novaca.
Na kraju skupštine Ivan Ištok je poklonio EU „Japici“ knjigu „Dendrologija – cvijet, česer, plod, sjeme“, koja će pomoći u raspoznavanju vrsta drveća i grmlja, naročito njihovih morfoloških i bioloških osobina, a svima će na prijedlog predsjednice udruge biti dostupna u Gradskoj knjižnici.

Uz skupštinu, bila je to prigoda i da se članovi „Japice“ prigodnom svečanošću prisjete 65. obljetnice proglašenja Zelenjaka prirodnom rijetkosti u kategoriji park šume. U uvodnom izlaganju Brankica Greblički podsjetila je na nekadašnji izgled kanjona Zelenjak, na kupalište kod Mime, Blažičkov mlin, ali na probleme koji su se u zaštiti ovog prekrasnog krajolika pojavili s otvaranjem kamenoloma. Nastavljajući tradiciju koja je započela 26. veljače 1949., Gradski Odbor za kulturu, turizam i biološku zaštitu i  EU „Japica“ gradskom su poglavarstvu predložili proširenje zaštite na cijelu Cesarsku goru imajući u vidu bogatu floru i faunu te kulturne vrijednosti – utvrdu Cesargrad i još mnogo toga vrijednog posebne zaštite. Poglavarstvo je prihvatilo inicijativu, a Javna ustanova pokrenula je postupak proširenja zaštite. Kasnije se pridružila i općina Kumrovec. Postupak je završen 2011. godine i sada imamo označeni krajobraz Zelenjak – Risvička i Cesarska gora – zaključila je uvodno izlaganje Brankica Greblički.

O stručnom dijelu zaštite Zelenjaka opširnije je riječju i slikom govorila ravnateljica Javne ustanove Dijana Hršak. Navela je da u KZŽ-u njihova ustanova brine o 17 zaštićenih područja ukupne površine 6211,58 ha. Rijeka Sutla očuvani je ekosustav koji pruža povoljne uvjete za život i opstanak Natura 2000 vrsta te istovremeno omogućava održivi razvoj okolnog područja.

Lijepa večer klanječkih ekologa završila je ugodnim druženjem u Gradskoj knjižnici.

Related Posts

Tags

Share This