Sjećanje na Klanjčane stradale u svibnju 1945.

svi 16, 2015 by

Sjećanje na Klanjčane stradale u svibnju 1945.

Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu priredio je u petak, 15. svibnja 2015. prigodni komemorativni program u znak sjećanja na Klanjčane ubijene 11. svibnja 1945. godine na Brozovom bregu.

Članovi Matice, obitelji stradalih i građani Klanjca najprije su zapalili po jednu svijeću na Spomen groblju ( na starom groblju na kojem su ih 12. svibnja 1945. pokopale njihove obitelji uz o. Dominika Dolića i o. Henrika Damiša)  za svakog od ubijenih tog tragičnog dana klanječke povijesti, a nakon toga okupili su se u župnoj crkvi na svetoj misi zadušnici.

Izlaganje o tom nesretnom događaju, nakon uvodne riječi predsjednika OMH Nikole Filka,  održao je u izložbenoj dvorani Gradske knjižnice Vitomir Zamuda. Iznio je prvenstveno biografske podatke o stradalima do kojih je došao proučavajući arhivsku dokumentaciju, ali i dio sjećanja koje su s njim podijelili članovi njihovih obitelji.

Danica Čižmek pročitala je zapisano sjećanje svoje tete  iz obitelji Petričak, a jednako tako okupljeni su imali priliku čuti i sjećanje Brankice Milčić vezano uz stradalog ujaka iz obitelji Novak.

 

          

                                  

                                 

Related Posts

Tags

Share This