Sastanak sa županima o problemu javnog prijevoza

sij 22, 2018 by

Sastanak sa županima o problemu javnog prijevoza

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek prisustvovao je u četvrtak, 18. siječnja 2018. sastanku koji je održan u prostorijama Općine Brdovec, a tema razgovora bio je prijevoz putnika i upravljanje javnim prijevozom na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko–zagorske županije. Inicijativa za sastanak pokrenuta je na zajedničkim sastancima lokalnih zajednica koje dijele zajedničku sudbinu zatvorene pruge Savski Marof-Kumrovec.

Na sastanku su bili župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar,  državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marin Strmota, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt, načelnica Općine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak, zamjenik načelnice Općine Kraljevec na Sutli Mario Harapin, načelnik Općine Brdovec Alen Prelec načelnica Općine Pušća Anđela Cirkveni, načelnica Općine Marija Gorica Marica Jančić, načelnik Općine Dubravica Marin Štritof, direktor tvrtke Integrirani promet zagrebačkog područja Damir Kapuđija te resorni pročelnici Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije.

Sudionici sastanka razgovarali su o uspostavljanju prihvatljivog javnog autobusnog prijevoza kao segmenta budućeg modela integriranog javnog prijevoza na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko–zagorske županije, dok je državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marin Strmota u kratkim crtama predstavio provedbeni plan mjera za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske. Sudionici sastanka zaključili su da je važno da projekt integriranog prijevoza ovog područja zaživi čim prije te je dogovoreno da na idući sastanak budu pozvani i predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Integrirani javni prijevoz je budućnost, od njega ne odustajemo, no nama treba alternativno, kratkoročno rješenje, koje će odmah riješiti problem lošeg javnog prijevoza na području naših općina i gradova – jedan je od zaključaka sastanka predstavnika općina Brdovec, Marija Gorica, Pušća, Dubravica, Kumrovec, Kraljevec na Sutli, Zagorska Sela i grada Klanjca sa županima Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te državnim tajnikom u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marinom Strmotom. Sa sastanka je poručeno da se država jasno treba odrediti trebaju li Hrvatskoj ruralna područja.

Predstavnici općina i grada Klanjca svjesni su da javni prijevoz treba sufinancirati i od toga ‘ne bježe’, ali traže mogućnosti da se on osjetno poboljša i utvrdi njegov realni trošak. Također, jedan od zaključaka sastanka je i inicijativa prisutnih lokalnih čelnika da se ispita mogućnost ponovnog objedinjavanja javnog linijskog i školskog prijevoz. Dogovoreno je i skoro održavanje novog sastanka (već četvrtog u nizu u samo nekoliko mjeseci) na kojega će biti pozvati i predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, ministarstva bez kojega, svjesni su lokalni čelnici, nema konačnoga rješenja. 

Izvor: KZŽ i Zagrebačka županija

Related Posts

Tags

Share This