Šarenilo boja, mirisa, pjesme, plesa u subotnjem programu Zahvale jeseni

lis 9, 2019 by

Šarenilo boja, mirisa, pjesme, plesa u subotnjem programu Zahvale jeseni

Zahvaljujući  ovogodišnjim sudionicima kulturno-umjetničkog programa posjetitelji subotnjeg poslijepodnevnog programa na “Zahvali jeseni 2019.” mogli su vidjeti vrlo zanimljiv i živopisan program glazbenih amatera. Sad već tradicionalni susret “Zapjevaj i zapleši u kraju Lijepe naše” i u svom petom izdanju na pozornicu ovogodišnje “Zahvale jeseni” donio je šarenilo narodnih nošnji i kostima, ali i uvijek interesantan glazbeno-plesni program. 
KUD “Sveta Jana” predstavio se izvrsnom koreografijom Svetojanski tanci, ali i odlično izvedenim Splitskim plesovima te oduševio publiku na klanječkom trgu, ali i svog gradonačelnika Zvonimira Novosela koji je i ove godine bio među gostima klanječkog mu kolege Zlatka Brleka. Iz KUD-a Sv. Ana iz Obreža Odranskog u goste su stigli njihovi vrsni tamburaši s kojima su i postjetitelji manifestacije rado zapjevali Pod brajde. KUD “Horvatska” izveo je zagorske i prigorske plesove, domaća folklorna sekcija predstavila se međimurskim plesovima, ali i Linđom-poskočicom iz južne Hercegovine u koreograhiji Vladimira Kuraje. Uz folkloraše i tamburaše, nastupile su i folklorna pjevačka skupina te  dvorski plesovi. Posebno je zanimljiv bio za ovu priliku odabran repertoar Pjevačkog zbora “Đuro Prejac” iz Desinića.  Glazbenim amaterima u kasno poslijepodne pridružio se i dvadeset minutnim programom i Puhački orkestar “Lira” iz Kraljevca na Sutli. Bilo je to još jedno krasno popodne na  najvećoj klanječkoj kulturno-turističkoj manifestaciji ispunjeno pjesmom i plesom, ali što je najvažnije i osmijesima i zadovoljstvom i publike i izvođača.

Osamnaestu najveću klanječku kulturno-turističku  otvorio je i ove godine potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić. Na otvorenju manifestacije bio je i župan Željko Kolar zajedno sa zamjenicima Jasnom Petek i Anđelkom Ferekom-Jambrekom. Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek pozdravljajući svoje goste i sve posjetitelje istaknuo je kako Zahvala jeseni raste iz godinu u godinu, a ove je postala i punoljetna. 

Vrlo je zanimljiv bio i program koji su priredili članovi Udruge vinara “Antun Mihanović” koji su za ovogodišnje Klanječke jeseni organizirali Dan otvorenih vrata klanječkih podruma te su se u Klanječkoj pelnici tijekom cijelog poslijepodneva mogla degustirati najbolja vina iz klanječkog vinogorja.

Tradicijski sajam na “Zahvali jeseni u Klanjcu” i ove je godine okupio 30 -tak izlagača. Domaća zimnica, med i proizvodi od meda, vina, voćne rakije, bučino ulje, voće, povrće, suhomesnati proizvodi, prirodni ljekoviti pripravci, ručni radovi, rukom izrađeni nakit, drvene igračke, domaći kolači … sve se to moglo vidjeti, probati i kupiti na “Zahvali jeseni” zahvaljujući vrijednim proizvođačima i hobistima.
Notar Ervin ispisivao je dozvole boravka, ali i zgodne poruke posjetiteljima na ulazu na trg. Najmlađi su uživali na napuhancima i likovnoj radionici Maje Vukine Bogović, a oduševio ih je i večernji vatreni show Mak Teatra te njihovi ulični zabavljači. Bogatu sajmenu ugostiteljsku ponudu pružili su domaći klanječki ugostitelji pa je tijekom vikenda svatko mogao pronaći nešto za sebe.

Related Posts

Tags

Share This