Ronioci vadili iz Sutle gume i željezo

svi 5, 2022 by

Ronioci vadili iz Sutle gume i željezo

Klub podvodnih aktivnosti Zaron iz Krapinskih Toplica i Javna vatrogasna postrojba Krapina organizirali su još jednu uspješnu ekološku akciju, ovaj put u Klanjcu. Uz Dan planeta Zemlje i uz ovogodišnji program “Klanječki dani – opet smo vani”, uz šetnicu od Mihanović Dola prema Zelenjaku i na Pepinoj grabi u Drašama čistila se naša zaštićena rijeka Sutla koja je dio Nature 2000.
U akciji su im se pridružili ronioci iz ATJ DIVER 90 i ronilačkih klubova Požega, “Roniti se mora“, DPS Zagreb i Ekološka udruga Japica.
Nakon kraćeg jutarnjeg razgleda kulturnih znamenitosti, u društvu gradonačelnika Zlatka Brleka i predsjednice Gradskog vijeća Mirjane Smičić Slovenec, ronioci su se spustili do Sutle. Iako Sutla nije zagađana rijeka, ipak su u koritu i uz obalu pronašli podosta toga što je trebalo izvaditi, a najviše odbačenih guma te drugog krupnog otpada.
Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek zahvalio je roniocima na ovoj hvalevrijednoj akciji u ekološki osviještenom gradu koji ima svoje sanirano odlagalište otpada, modernizirano po svim ekološkim standardima te reciklažno dvorište i posljednjih je godina među vodećim hrvatskim gradovima u izdvajanju za zaštitu okoliša. Uz sudjelovanje članova Eko udruge “Japica” i sugrađana, ovakve su ekološke akcije i inače redovite u Klanjcu, istaknuo je gradonačelnik.

Predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti Zaron Bogdan Cernić,  koji je uz Klanjčana Gordana Milčića, inicijator ove akcije, između ostalog rekao je:
– Svake godine obilježavamo Dan planeta Zemlje. Ove godine su na taj dan, ovdje bile utrke, pa nismo mogli i zato to radimo danas, a koliko smo upoznati ovdje će se održati Svjetsko prvenstvo u ribarenju, stoga smo došli na ideju da pomognemo Gradu Klanjcu, da očistimo Sutlu od guma i željeza da to izgleda lijepo – pojasnio je Cernić, pa dodao da klub svake godine provodi ovakve ekološke akcije u Zagorju, ali i da sudjeluje u akcijama diljem Hrvatske.

U akciju se uključio i župan Željko Kolar, jedan od osnivača i aktivni član Eko udruge “Japica” , a posebno je naglasio kako je svaka bačena guma ili štednjak štetna za Sutlu i ekologiju te pozvao sve stanovnike županije da ne bacaju smeće u okoliš jer imamo toliko reciklažnih dvorišta i otoka te nema nikakvog razloga da uništavamo prirodu u kojoj uživamo, a ujedno je pohvalio sve ekološke udruge, ribička, planinarska i lovačka društva i klub Zaron iz Krapinskih Toplica koji svake godine dva-tri puta radi ovakve akcije čišćenja okoliša.

Related Posts

Tags

Share This