CJELOVEČERNJI KONCERT DVORSKIH PLESOVA

ožu 22, 2011 by

CJELOVEČERNJI KONCERT DVORSKIH PLESOVA

Vrlo lijepim i od domaće publike odlično prihvaćenim cjelovečernjim koncertom održanim u velikoj gradskoj dvorani u Klanjcu u subotu, 19. ožujka, Sekcija za dvorske plesove KUD-a “Antun Mihanović” na najbolji je mogući način obilježila petu godišnjicu svog ponovnog djelovanja.

Svoje osnivanje ova sekcija, koja njeguje izvođenje povijesnih plesova iz 19. stoljeća, duguje inicijativi tadašnje tajnice Turističkog saveza općine Klanjec Mariji Lidiji Jambrešić. Pod stručnim vodstvom prof. Tihomira Kološića 1989. godine tadašnji plesači folklorne sekcije započinju s uvježbavanjem prvih plesnih koreografija. Namjera im je bila oživjeti bogate društvene običaje vezane uz život plemstva te kasnije bogatog i obrazovanog građanskog sloja u Klanjcu i okolici. Sekcija će , na žalost, doživjeti prekide u svom djelovanju. Razlog tomu su zahtjevnost plesnih koraka te potreba dugotrajnog uvježbavanja koreografija. Jedan od subjektivnih, ali u isto vrijeme i lijepih razloga prekida u radu Sekcije su i uzastopni porodiljni dopusti stalnih članica. U zadnjih pet godina rad Sekcije je obnovljen te danas ona vrijedno djeluje pod vodstvom Dragice Gajšak.
U raskošnim kostimima iz 19. stoljeća izvodi koreografirane plesove uz instrumentalnu glazbu najpoznatijih svjetskih i domaćih skladatelja.
Iza njih su brojni uspješni nastupi, ali i promocija kulturne baštine i turističkih potencijala grada Klanjca i Krapinsko-zagorske županije. Na koncertu uz godišnjicu spomenuti su tek neki: Ilirski bal u Krapini, Bal Muža zagorskog srca, koncerti s Tamburaškim sastavom “Zelenjak” u Sloveniji, dva gostovanja u Poljskoj, dva sudjelovanja na državnoj smotri povijesnih i građanskih plesova u Đakovu, Carska noć u Opatiji, Karneval u Bolu, promocija turističke ponude Klanjca u Zagrebu i Rijeci, promocija Krapinsko-zagorske županije u Banja Luci te brojni nastupi na različitim kulturnim i društvenim događanjima.
Subotnji koncert bio je retrospektiva dosadašnjeg rade te su publici predstavljene sve koreografije. Od valcera koji su u 19. stoljeću smatrani “besramnim” plesom u kojem se plesači previše dodiruju, raskošnih polki, “strogih”, ali u isto vrijeme elegantnih kadrilji do vrckave mazurke. Bila je to prigoda da se ponešto i nauči iz povijesti plesa i društvenih običaja i pravila ponašanja koja su vladala u plesnim dvoranam toga doba.
Na poseban način plesni program obogatili su svojim izvedbama Tamburaški sastav “Zelenjak” i solistica Lucija Jelušić i to odabirom skladbi za dušu. Arije iz Male Floramy, iz filma Tko pjeva zlo ne misli i neke od najljepših starogradskih pjesama pobudile su kod mnogih nostalgična sjećanja.
U opuštenoj atmosferi u kojoj je bilo i smijeha i burnog aplauza publike,  godišnjicu su  plesačima čestitali klanječki gradonačelnik Željko Kolar i predsjednica KUD-a Sekica Filko, a mali proljetni buketić u znak zahvale za uloženi trud našao se na kraju koncerta u rukama voditeljice Dragice Gajšak.

Related Posts

Share This

Leave a Reply