REGEA obilježila 10 godina uspješnog rada

lip 15, 2018 by

REGEA obilježila 10 godina uspješnog rada

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, uz mnogobrojne druge uzvanike, prisustvovao je u srijedu, 13. lipnja 2018. godine svečanoj sjednici Upravnog vijeća Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske koja je u Muzeju Mimara u Zagrebu održana u povodu obilježavanja 10 godina njezinog postojanja i vrlo uspješnog rada.
Među brojnim uzvanicima bili su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.
„Kao pioniri na ovom području postavljali smo standarde koje je slijedila cijela Hrvatske te je danas REGEA poznata i priznata i izvan naših granica“ – poručio je potpredsjednik Sabora Hajdaš Dončić te među brojnim realiziranim projektima posebno izdvojio obnovo dvorca Bračak.
Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar čestitao je  ravnatelju REGEA-e Juliju Domcu i svim djelatnicima agencije na 10 godina izuzetno uspješnog rada „REGEA je dobar primjer načela koje nam govori da struka treba raditi, a politika joj omogućiti osnovne uvjete za obavljanje posla. O radu agencije i uspjehu naše suradnje govore naši projekti – energetska obnova škola za koju smo dobili prestižnu nagradu Energy globe, projekt javne rasvjete Newlight kojeg provodimo zajedno sa Zagrebačkom županijom, projekt prekogranične suradnje EE Culture te naravno obnova dvorca Bračak – kulturnog dobra iz 19. stoljeća kojeg smo obnovili tehnologijom 21. stoljeća i tako u Zagorju  stvorili centar znanja kamo dolaze učiti stručnjaci iz ostatka Hrvatske i  drugih europskih država“ – rekao je župan Kolar i poželio nastavak uspješne suradnje i u sljedećih 10 godina.

U ime ostalih četiri energetske agencije u Republici Hrvatskoj čestike je uputio direktor Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas: „REGEA je danas, nakon samo 10 godina rada, sigurno među 3 najbolje i najuspješnije energetske agencije u Europi – to dokazuju vaši rezultati, vaše reference, vaši realizirani projekti, kao i naše kolege iz gotovo 400 sličnih europskih agencija, kao i brojne nacionalne i međunarodne nagrade i priznanja“ – rekao je Darko Jardas.

Okupljene su pozdravili i domaćini – ravnatelj i predsjednik Upravnog vijeća Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac i Ivica Kolarec. „Gledajući na naše početke i velike planove koje smo snivali 2008., tek sam sada svjestan kako smo gotovo suludo hrabro, ali s jasnom vizijom, krenuli u realizaciju prve hrvatske energetske agencije. Danas sam iznimno ponosan i sretan što smo ustrajali i bez obzira na izazove i poteškoće, uz iskrenu suradnju s našim partnerima i prijateljima, ostvarili ove sjajne rezultate“ rekao je ravnatelj REGEA-e i predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija Julije Domac te dodatno istaknuo: „Svi naši uspjesi počivaju na povjerenju i podrški naših osnivača. U našoj agenciji smatramo da je naša obaveza, s obzirom da smo i obrazovanje besplatno dobili od države i društva, raditi više i bolje nego da smo u privatnom vlasništvu“

Prisutnima su se obratili i izaslanica gradonačelnika Zagreba Mirka Jozić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, Vincent Berrutto iz Europske komisije, glavni tajnik FEDERANE-a i direktor Berlinske energetske agencije Michael Geisler, direktor energetske agencije KSSENA iz Slovenije Boštjan Krajnc, predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk te pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Danijel Žamboki.

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske osnovana je 2008. godine kroz program Inteligentna energija za Europu. Osnovni cilj i uloga REGEA-e bila je i ostala provedba projekata na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, povezivanje svih sudionika u procesu te promoviranje i poticanje regionalnog održivog razvoja u području energetike i zaštite okoliša kroz korištenje obnovljivih izvora energije i povećanja energetske učinkovitosti. REGEA je do danas realizirala 850 milijuna kuna projektnih investicija i osigurala više od 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova, a cijeli niz godina Grad Klanjec vrlo uspješno surađuje s Agencijom te je prošle godine REGEA  bila i dobitnik Povelje Grada Klanjca za posebne zasluge u razvitku grada Klanjca.  

Related Posts

Tags

Share This