Radovi na rekonstrukciji Spomen parka znamenitih Klanjčana

ruj 23, 2021 by

Radovi na rekonstrukciji Spomen parka znamenitih Klanjčana

U Klanjcu su u tijeku radovi na rekonstrukciji Spomen parka znamenitih Klanjčana. Nekadašnje klanječko groblja danas je uređeno kao spomen područja na kojem su sačuvani grobovi ilirca i pjesnika te autora stihova hrvatske himne Antuna Mihanovića, slikara hrvatske povijesti Otona Ivekovića i antifašiste Krste Ivekovića. Riječ je o nastavku uređenja parka koje su još 2011. godine, uz 150. godišnjicu Mihanovićeve smrti , pokrenuli Ogranka MH u Klanjcu i Grad Klanjec.
S obzirom da Grad Klanjec kontinuirano radi na unapređenju aktivnosti i razvoju novih sadržaja za svoje stanovnike, ali  i zaštiti i promicanju kulturne baštine klanječkog kraja i razvoju novih sadržaja kulturnog turizma, ovaj projekt uspješno je prijavljen za sufinanciranje na natječaju  „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” LAG-a Zagorje-Sutla te se iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj financira u iznosu od 266.850 kn. Radove izvodi Građevinar „Hrvoj“ iz Poznanovca.

U sklopu  ovog projekta proširuje se dosadašnje polukružno „odmorišta“ kako bi se stvorio prostor koji će služiti kao pozornica na otvorenom uređenjem komemorativnog prostora amfiteatralnog tipa.. Postavljaju  se kamene klupe iz punih kamenih blokova s uklesanim originalnim stihovima Mihanovićeve pjesme „Horvatska domovina“.  Na taj način želi se u lijepom okruženju Spomen parka koji je registrirano kulturno dobro memorijalne baštine i parkovne arhitekture stvoriti  još jedan novi  prostor za održavanje kulturnih programa na otvorenom održavanja terenske nastave za učenike iz različitih nastavnih područja te prigodnih manifestacija  kojima se promovira kulturna i povijesna važnost Grada Klanjca i  znamenitih Klanjčana te obogaćuje postojeća kulturno – turistička ponuda. Jedan od najvažnijih razloga ove rekonstrukcije je stvaranje prostora za održavanje terenske nastave  za učenike osnovnih i srednjih škola iz različitih nastavnih područja te stvaranje novih i zanimljivih sadržaja upravo za njih.

Ovaj projekt se  istovremeno nadovezuje i na projekt uređenja Centra za posjetitelje Putevima Lijepe naše čiji su sastavni dio outdoor ture za posjetitelje koje povezuju kulturno-povijesne znamenitosti u okolici i lokalitete povezane s pričom o himni – Spomenik Antunu Mihanoviću na klanječkom trgu, Spomen park, utvrdu Cesargrad, Spomenik himni u Zelenjaku, ostatke dvorca Novi Dvori Cesargradski, Dvorac Mihanović, Kuriju Razvor , Memorijalno groblje s nadgrobnim spomenikom majke Antuna Mihanovića u Velikoj Erpenji te mjesto Mihanovićeva rođenja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Realizacija ovog projekta jedan je od načina kojim se ove godine u Klanjcu obilježava 225. godišnjica rođenja i 160. godišnjica smrti Antuna Mihanovića. Završetak radova i otvorenje ove nove klanječke pozornice na otvorenom bit će obilježen i prigodnim kulturnim programom u čast ovih okruglih obljetnica kojima se Klanjčani prisjećaju autora himne.
Nakon izgradnje amfiteatra, uslijedit će i hortikulturno uređenje parka te uvođenje novih sadržaja kojima će se posjetiteljima nastojati približiti zanimljive i često intrigantne biografije i rad znamenitih Klanjčana.

Related Posts

Tags

Share This