Radionica Bez žice u okviru programa SolidEU

lis 10, 2016 by

Radionica Bez žice u okviru programa SolidEU

U okviru realizacije programa Europa za građane koji je Grad Klanjec pod nazivom SolidEU – About solidarity in EU realizirao od 30. rujna do 2. listopada i to u suradnji s  s partnerskim organizacijama: pobratimljenim gradom Wilamowice iz Poljske, Općinom Rajecké Teplice iz Slovačke, Hrvatsko kulturno-prosvjetnim društvom “Jelačić” Petrovaradin iz Srbije, Općinom Starše iz Slovenije te slovenskim Društvom umirovljenika Bistrica ob Sotli održana je i radionica pod nazivom Bez granica – bez žice(“Borderless”, debate, part 2.)

Nakon  prvog dijela debate koja je u subotu, 1. listopada 2016. s početkom u 10,00 sati održana u prostoru Studija Galerije AA, na otvorenom prostoru zaštićenog krajolika Zelenjak održan je drugi dio debate s naglaskom na postavljanje žilet žice kao jednog od političkih rješenja za sprječavanje ulaska migranata kojem su pribjegle neke od članica EU. Kako se žilet žica koju je duž granice s Hrvatskom postavila Slovenija nalazi upravo u Zelenjaku željelo se o tom problemu razgovarati upravo na licu mjesta, s pogledom na tako razdvojenu granicu između dviju članica EU. U debati su sudjelovali građani iz Bistrice ob Sotli okupljeni u Društvo upokojencev, Udruga umirovljenika Grada Klanjca, članovi udruge “Korak po korak do zdravlja” te građani iz Rajeckih Teplica u Slovačkoj.

Uz piknik u prirodi razgovaralo se o migracijskoj krizi, europskim politikama vezanim uz njezino rješavanje te su razmijenjena mišljenja o žilet žici koje su neke države postavile na svojim granicima kako bi spriječile ulazak migranata na svoja područja. U živom razgovoru istaknuto je žaljenje građana, osobito pograničnog područja Klancja i Bistrice ob Sotli koji rijeku Sutlu nikada nisu doživljavali kao granicu koja razdvaja te i danas imaju dobre međusobne dobrosusjedske odnose. Iz tog razloga teško im je gledati žicu postavljenu dijelom i u zaštićenom krajoliku prirode koja ugrožava životinje, a u krajnjem slučaju ne može spriječiti fizički ulazak migranata. Građani okupljeni na ovom susretu izrazili su svoj stav da žicu treba što prije ukloniti te da ona ne može razdvajati države članice EU, nakon toliko dugo priželjkivane Europe bez granica. Zajednički je stav koji se mogao izdefinirati na kraju debate da velika većina građana koji su sudjelovali na ovom susretu misli kako bi Europska unija trebala doći do zajedničke politike prema migrantima te da je solidarnost prema političkim migrantima nužna te da ona ne može oslabiti Europsku uniju jer je dio civilizacijskih tekovina na kojima je izgrađena ideja o zajedničkoj Europi.

Related Posts

Tags

Share This