Prvi dojmovi s prekrasne Zahvale jeseni u Klanjcu 2016.

lis 4, 2016 by

Prvi dojmovi s prekrasne Zahvale jeseni u Klanjcu 2016.

Iza Klanjčana i njihovih brojnih gostiju četiri su dana izuzetno bogatog programa ovogodišnje tradicionalne kulturno-turističke manifestacije “Zahvala jeseni u Klanjcu 2016.”. Nikad raznovrsniji kulturni, zabavni i glazbeni program u ovih petnaest godina održavanja najposjećenije manifestacije u gradu Klanjcu bio je obogaćen i programom Europa za građane koji su domaćini realizirali tijekom proteklog vikenda zajedno sa svojim partnerima iz Poljske, Slovačke, Slovenije i Vojvodine, a gosti Grada i Kulturno-umjetničkog društva “Antun Mihanović” bili su i kulturni amateri iz mađarskog grada Heviza te naše Županje.

U četvrtak, 29. rujna svečano je otvorena novoizgrađana zgrada Studija Galerije Antuna Augustinčića. Više od 3 milijuna EURA vrijedan EU projekt Muzeja Hrvatskog zagorja otvorio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović i to u prisustvu mnogobrojnih gostiju i uzvanika. Na završnoj tiskovnoj konferenciji te svečanom otvaranju svoje zadovoljstvo realiziranim  projektom s brojnim gostima podijelili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sa svojim zamjenicima, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i Europskih fondova Davor Huška, zamjenica ministra kulture Ana Lederer i pomoćnik ministra kulture Blaž Žilić, saborski zastupnik Žarko Tušek, vršiteljica dužnosti ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagačec, voditelj Galerije AA Božidar Pejković, muzejska savjetnica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan, restaurator Radivoje Jovičić, a osobito je ponosan bio gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek jer je Klanjec dobio još jedan vrijedan sadržaj u kulturnom turizmu.

Cijela je manifestacija bila daleko najposjećenija dosad, ali za Klanjčane najemotivnija je zasigurno bila večer u petak. Izložbom “Klanjec moj grad – Velimir Veljko Čižmek” koju su priredili Kulturni centar i Gradska knjižnica prisjetili smo se jedne od onih osoba po kojima je Klanjec bio prepoznatljiv i poseban. U opuštenoj i šalama ispunjenoj atmosferi sjetili smo bezbrojnih sličnih večeri koje smo proveli s Veljkom. Izborom fotografija izložba se dotakla Veljka kao sportaša-ragbijaša, zaljubljenika u nogomet, osnivača KUD-a “Antun Mihanović” i KUD-a “Kumrovec”, organizatora Fašnika, Martinja, Vincekovog, brojnih kulturnih i društvenih događaja u gradu, a na zidu je ispisano i svih 1134 tamburaških nastupa od 1990. do 2013. Izložbu je u prisustvu predsjednice županijske skupštine Vlaste Hubicki, otvorio posebno dirnut župan Željko Kolar, a nakon izložbe još se dugo iza ponoći pjevalo na Trgu Antuna Mihanovića u društvu Tamburaških sastava Zelenjak, Ekipa, Brajde i G-mol.

Na subotnjem tradicijskom sajmu svoje autohtone domaće proizvode predstavilo je četrdesetak izlagača, vlasnika obrta i OPG-ova, ali i hobista, a tijekom cijelog poslijepodneva na pozornici su se izmjenjivala kulturno-umjetnička društva. Program su otvorili domaćini, folkloraši KUD-a “Antun Mihanović”, a svu raskoš i šarolikost narodnih nošnji, običaja i bogatstva kulturnog stvaralaštva pokazali su KUU “Kristal Sladorana” iz Županje, KUD Tradicija iz Wilamowica u Poljskoj, KUD “Franc Ilec” iz Općine Starše, Sekcija za dvorske plesove i folklorna pjevačka skupina domaćeg KUD-a, Ansambl  Musica Antiqua iz mađarskog grada Heviz koji njeguje renesansnu i baroknu glazbu, te fenomenalni glazbenici iz Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva “Jelačić” iz Petrovaradina u Vojvodini. Uz njih u programu Europa za građane sudjelovalo je još i Društvo umirovljenika Bistrica ob Sotli te brojni građani okupljeni u klanječkim udrugama.

Nakon kulturno-umjetničkog programa do suza su publiku nasmijali sudionici kulinarskog showa “Muzikaši s kuhačom” . Tri poznata zagorska glazbenika Branko Greblički Ventek, Ivan Benc i Armando Slaviček, najljepši sopran Zagorja Josipa Lončar, uz asistenciju dvojice “nesuđenih” glazbenika Ivana Petrišića Keka i Hrvoja Hrbuda Crva kuhali su zagorsku juhu, ali su prvenstveno oduševili svojom poznatom duhovitošću i pjesmom. Župan Željko Kolar na koncu je procijenio da su najbolju juhu skuhali Josipa i Ventek, a susjeda iz Tuhlja Armanda i susjeda iz Kumrovca  Crva organizatori su sabotirali s praznom bocom plina.

Tijekom subotnjeg programa klinci su uživali u art parku gdje su sa slikaricom Adrijanom Čelec izrađivali lude gljive, naša majstorica oslikavala im je lica, a Udruga “Kolovrat” vrtjela na drvenom vrtuljku. Za njih je na Jesenima bio i zabavni park Semente Rajhard, koja je i zapjevala na Zečićevom koncertu.
Kroz program nas je i na ovogodišnjoj Zahvali jeseni vodio već pridruženi nam Klanjčan Ivan Benc.

Sve o velikom  koncertu Dražena Zečića, kojim je završio subotnji program Zahvale jeseni, na najbolji način reći će vam fotografije s klanječkog trga. Isprika organizatora svima koji su uzaludno u Klanjcu tražili parking u subotu navečer, isprika svim sugrađanima koji su zatekli automobile naših posjetitelja u svojim dvorištima. Broj posjetitelja  koji su u subotu došli na klanječki stari trg da bi uživali u ovom glazbenom događaju najbolje je opisao komentar jednog od njih: “Klanjec večeras puca po šavovima”. Pjevali su i plesali svi, klanječki inozemni gosti,  brojni susjedi iz Slovenije, mladi i stari pa ne čudi da se u nedjelju i nije razgovaralo ni o čemu drugome nego o Zečićevom koncertu na Klanječkim jesenima.

Na žalost, nedjeljna kiša donekle je omela planove i organizatora i publike. Ali cijeli je program ipak održan na otvorenom, izuzev moto showa za kojeg je procijenjeno da bi na mokrom kolniku bio previše opasan. Nakon promenadnog koncerta PO Lira iz Kraljevca na Sutli, najmlađi iz Dječjeg vrtića”Kesten”, OŠ Antuna Mihanovića”, Glazbeno-plesnog studija “Ritam” te Mažoretkinje Dubrovčan izveli su vrlo sadržajan program kojeg su posjetitelji rado pogledali i povremeno pod kišobranima. Nakon toga kazalište Šareni svijet uselilo se u dvoranu Gradske knjižnice, a nakon toga kao šećer na kraju došao je i koncert “Kaj vu duši” Radija Kaj s najboljim zagorskim izvođačima.

Foto galerije koje vam donosimo samo su početak objavljivanja brojnih snimljenih fotki i video materijala koji ćemo vam donositi tijekom narednih dana kao podsjetnik na prekrasne trenutke koje smo s vama podijelili na ovogodišnjoj Zahvali jeseni u Klanjcu.
Pratite nas i na facebook stranici Zahvala jeseni u Klanjcu.

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This