Projekt Newlight proglašen najboljim EU projektom u Hrvatskoj

lis 22, 2020 by

Projekt Newlight proglašen najboljim EU projektom u Hrvatskoj

U organizaciji Hrvatske zajednice županija, Ureda europskog parlamenta u Hrvatskoj, portala župan.hr i Jutarnjeg lista i ove je godine održan izbor za najbolje EU projekte čiji su prijavitelji bile županije. U finale je ušao 21 projekt. Svečanost dodjele nagrada održana je u utorak 20. listopada u Zagrebu, a nagrade su dodijeljene u 4 kategorije: doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, doprinos u prekograničnoj suradnji, doprinos znanosti i inovacijama i doprinos poduzetništvu.
Pobjednik u prvoj kategoriji je projekt Newlight Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije.

Projekt Newlight kojeg je osmislila i pripremila REGEA okupio je 57 JLS s područja Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije, a među njima i Grad Klanjec.

Na susretu župana Željka Kolara s gradonačelnicima i načelnicima zagorskih gradova i općina koji su već realizirali ovaj projekt, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek istaknuo je da je ponosan što smo bili dio prvonagrađenog projekta te dodao:  – Mi smo se u Gradu Klanjcu odlučili za ESIF kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj, uzeli smo kredit od 1,5 milijun kuna koliko je koštala kompletna zamjena 700 rasvjetnih tijela na području grada Klanjca, ali treba naglasiti da imamo i oko 70 tijela dekorativne rasvjete, prvenstveno u povijesnoj jezgri grada, koja su nešto skuplja u odnosno na klasična. ESIF kredit smo dobili uz kamatnu stopu od 0,25 posto kamate godišnje što nam je prema svim izračunima bilo daleko najpovoljnije. Projekt smo završili ove godine u svibnju i u dva mjeseca imamo oko 60 posto uštede na računima za električnu energiju, iako smo i prije imali relativno dobra natrij rasvjetna tijela koja su u odnosu na klasična također davala dodatnu uštedu. U svakom slučaju ovaj projekt je jako dobar i preporučam ga svima jer ne samo da donosi veliku uštedu vidljivu na računima za električnu energiju već i uštedu na održavanju. Garancija za ugrađena rasvjetna tijela je deset godina i praktički u deset godina nemamo nikakvih troškova održavanja –rekao je gradonačelnik Zlatko Brlek.

 

Related Posts

Tags

Share This