Program Zahvale jeseni oduševio posjetitelje

lis 8, 2014 by

Program Zahvale jeseni oduševio posjetitelje

Trodnevna klanječka kulturno-turistička manifestacija Zahvala jeseni privukla je prošlog vikenda pravo mnoštvo posjetitelja koji su mogli uživati u brojnim programima koju su za ovu godinu pripremili organizatori, Grad Klanjec i Turistička zajednica grada.  Klanjec je i ove godine sa svom srdačnošću svojih građana otvorio svoja vrata i s radošću dočekao sve posjetitelje koji su od petka do nedjelje (3.-5. listopada) došli na stari klanječki trg kako bi uživali u okusima i mirisima jeseni, ali i brojnim kulturno-umjetničkim i zabavnim sadržajima.

Nakon, evo 13 godina, možemo se pohvaliti da nam je ovogodišnja manifestacija imala i međunarodni karakter jer su u trodnevnom bogatom programu sudjelovali i partneri iz Poljske, Slovačke i Slovenije i to u okviru programa Europa za građane, a koji su u Klanjec stigli već u petak. Projekt Europska tradicija za europsku budućnost koji je najvećim dijelom utemeljen upravo na sadržajima koje nastoji promovirati naša Zahvala jeseni  predstavljen je Gradskoj knjižnici i to u opuštenoj i veseloj atmosferi dok je u Salonu Galerije Antuna Augustinčića otvorena  izložba skulptura Slavka Kopača. Izložba je nastala kao rezultat međumuzejske suradnje klanječke Galerije AA i Galerije Klovićevi Dvori.

Subotnji program započeo je već prijepodne. U 10 sati s parkirališta kod Galerije ljubitelji prirode krenuli su eko stazom do planinarskog doma na Cesargradu i to uz stručno vodstvo Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ. Bila je to prilika da se ljubitelji prirode upoznaju i s novim te obnovljenim tablama duž eko staze te novim saznanjima o prirodnim vrijednostima zaštićene Cesarske gore do kojih se došlo tijekom realizacije projekta županijske Javne ustanove za prirodne vrijednosti. S domaćinima put Cesargrada uputili su se i partneri iz slovačkog grada Rajecke Teplice s gradonačelnikom Peterom Dobešom te su prenijeli i svoja iskustva vezana uz zaštitu prirode te korištenje EU sredstava na tom važnom području.

U isto vrijeme članovi KUD-a “Antun Mihanović” Klanjec ugostili su na radionici poljskih, slovenskih i hrvatskih folklornih plesova plesače, pjevače i svirače iz KUD-a “Franc Ilec” Rošnja u Sloveniji i Cepelia Fil-Wilamowice iz Poljske. Moderatorica je bila voditeljica folklorne sekcije KUD-a “Antun Mihanović” Katarina Matošević, a tijekom dvosatne radionice folkloraši su pokušali svladati ponešto od plesačkih koraka karakterističnih za folklor svake od zemalja sudionica. Naravno, uz poprilično smijeha i dobre zabave.

Posljepodnevni program na Trgu Antuna Mihanovića tradicionalno je započeo u 14,00 sati.  Obvezna je za posjetitelje, kao i svake godine, bila ispisana, potpisana i pečatom potvrđena dozvola boravka i trgovanja izdana od klanječkog notara Ervinuša. Pod nazivom “Prošećite klanječkim stoljećima” na pozornici su se izmjenjivali atraktivni plesni nastupi Sekcije dvorskih plesova KUD-a “Antun Mihanović” i Udruge mladih Feniks iz Oroslavja. Kroz hrvatsku folklornu baštinu provele su nas folklorna i tamburaška sekcija domaćeg KUD-a, a posebno su zanimljivi bili nastupi KUD-a “Franc Ilec” iz Rošje u Sloveniji te prijateljskog folklornog ansambla Cepelia Fil-Wilamowice iz Poljske.
Na maloj svečanosti otvaranja manifestacije svojim pozdravnim riječima publici su se obratili gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, partneri u programu Europa za građane – Marjan Malek iz KUD-a “Franc Ilec”, Aleksandar Nowak iz Wilamowica te Peter Dobeš gradonačelnik Rajjeckih Teplica iz Slovačke.
Ovogodišnju Zahvalu jeseni u Klanjcu, u prisustvu mnogobrojnih posjetitelja među kojima su bili i ministar Siniša Hajdaš Dončić, saborska zastupnica Dunja Špoljar, zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek, otvorio je župan Željko Kolar.

Više od četrdesetak izlagača iz Hrvatskog zagorja, Zagreba i zagrebačke županije predstavilo se na sajmu tradicijskih zanata, autohtonih proizvoda i OPG-ova na klanječkoj šetnici, najmlađi su uživali u drvenom vrtuljku Etno udruge Kolovrat, predstavi Šarenog svijeta i radionici Javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti KZŽ.

Posebno zabavan bio je kulinarski show Kuhaj kak ti ja velim. Kuhari amateri pripremili su i to vrlo uspješno po jedno  tradicionalno jelo jedne od zemalja partnera ovogodišnje manifestacije.

Pred kraj subotnjeg programa mlađa je publika došla na svoje uz koncert Ivan Zaka na trgu, a nakon toga stotine posjetitelja preselili su se u šator kod Predionice i do kasnih sati plesali i pjevali uz  popularne Navihanke na lovačkoj zabavi LD Kuna.
Na trgu su do ponoći na koncertu EUrocking svirali Pravica iz Oroslavja, The Ghen iz Bistrice ob Sotli i Husta iz Klanjca.

Nedjeljni dio programa manifestacije dobrim je dijelom pripao najmlađima. Nakon promenadnog koncerta Puhačkog orkestra “Lira” iz Kraljevca na Sutli, kao i uvijek do suza su nas nasmijali mališani iz  Dječjeg vrtića “Kesten”.  Krasnim programom na ovogodišnjim Jesenima predstavila se i Osnovna škola Antuna Mihanovića uz mali školski zbor, recitacije, malu scensku igru te nastup Nives Knezić i Ivana Horvatina sa skladbom s ovogodišnjeg festivala u Zlataru. Na veselim Klanječkim jesenima pozornicu su u svojim bijelim nošnjicama ispunili i mali folkloraši KUD-a “Antun Mihanović” s koreografijom Mi smo djeca vesela. Gošće su, ali ovoga puta sa čak tri svoje skupine, bile Mažoretkinje Dubrovčan, a nastupio je i puhački sastav iz poljskih Wilamowica.

Moto klub “Sokol” Klanjec i ove je godine priredio moto alku, upotpunivši je nevjerojatno atraktivnim akrobacijama Dejana Špoljara koje su svakom na trgu zaustavile dah.

Ovogodišnja Zahvala jeseni završila je na najbolji mogući način, glazbenim nastupima Vinskih brata i Begine. Na klanječkom trgu plesalo se i pjevalo bez obzira na godine, susreli su se susjedi i prijatelji, srdačno su dočekivani gosti, uživalo se u sajmenoj ugostiteljskoj ponudi, klanječkim vinima… Možemo samo reći..hvala svima koji su ovaj vikend preoveli s nama i vidimo se iduće godine..

Print

 

 

Related Posts

Tags

Share This