Program prometne kulture za najmlađe

ruj 22, 2016 by

Program prometne kulture za najmlađe

U srijedu, 21. rujna 2016., održana je u Klanjcu preventivna akcija “Program prometne kulture za najmlađe” u kojoj su sudjelovali drugi i treći razredi klanječke osnovne škole, kao i područne škole Lučelnica. Akciji su se također pridružili drugi razredi OŠ J. Broza Kumrovec i OŠ Lijepe naša Tuhelj.

Program se održava u organizaciji Krapinsko-zagorske županije i Odbora za sigurnost u prometu KZŽ zajedno s Jumicarom Hrvatska, Ministarstvom unutarnjih poslova, Društvom Crvenog Križa KZŽ, te Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Klanjec.

Program Jumicar nastao je u Finskoj, a već se godinama uspješno provodi u većini europskih zemalja. U Hrvatskoj je prisutan već četvrtu školsku godinu i do sada je kroz njegovu obuku prošlo više od 20.000 učenika drugih i trećih razreda iz više od 140 škola. Ove će godine u edukacijama o prometnoj kulturi sudjelovati učenici iz 20 škola s područja Krapinsko-zagorske županije. Tako su se i djeca iz naše osnovne škole, te iz Kumrovca i Tuhlja okupila jučer u Klanjcu. Najprije je u OŠ Antun Mihanović održano multimedijsko predavanje o prometnim pravilima, ulozi svih sudionika i poželjnog ponašanja u prometu, nakon čega je uslijedio praktičan dio. Na parkiralištu nasuprot Pošte postavljen je prometni poligon na kojem su djeca doživjela iskustvo vožnje u malim automobilima uz nadzor i asistenciju instruktora. Po provedenoj obuci učenici su dobili Jumicar vozačke dozvole koje su im dodijelili gradonačelnik grada Klanjca Zlatko Brlek i predsjednik Odbora za sigurnost KZŽ Ivan Jelenčić.

Dodatno, djeca su tijekom obuke prošla radionice DVD-a Klanjec i Crvenog križa tijekom kojih su učili opasnosti i rizike od nastanka požara i mjere zaštite, kao i osnove prve pomoći.

Više informacija o programu Jumicar možete pronaći na Web stranici: http://jumicar.net/

Related Posts

Tags

Share This