Matica hrvatska obilježila godišnjicu smrti p. Marijana Gajšaka

velj 10, 2014 by

Matica hrvatska obilježila godišnjicu smrti p. Marijana Gajšaka

Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu u suradnji s Kulturnim centrom Klanjec i Gradskom knjižnicom, u petak, 7. veljače 2014. programom “Sjećanje na život i djelo isusovca i umjetnika Marijana Gajšaka(1944. -1993.)” obilježio je godišnjicu smrti ovog znamenitog Klanjčana.

U župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije svetu misu na kojoj su se okupili članovi obitelji, Ogranka MH i građani Klanjca  predvodio je  p. Tonči Trstenjak, subrat p. Marijana Gajšaka, koji se u svojoj nadahnutoj propovijedi prisjetio  zajedničkih trenutaka koji su dijelili još od sjemeništa, fakulteta, vojske i dugogodišnje svećeničke službe.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici “Antun Mihanović” Klanjec p. Trstenjak predstavio je brojnim okupljenim građanima i gostima vrijednu knjigu Gorana Ivaniševića – MARIJAN GAJŠAK: prilozi za životopis koja je nastala zahvaljujući izuzetnom trudu i zalaganju autora da prikupi i na jednom mjestu objavi ne samo biografske podatke već i pisma, intervjue i ostale zanimljivosti vezane uz ovog izuzetnog isusovca i umjetnika.

Bila je to i jedinstvena prilika za predstavljanje knjige p. Tončija Trstenjaka, BOŽIĆNA POMARANČA- Priče jednog svećenika, u koju je autor uvrstio i priču Vojnik Marijan Gajšak. O knjizi su govorili Snježana Ricijaš, Nikola Filko i potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić. 

Poseban glazbeni program odabrao je za ovu priliku i  pjevački zbor Župe Navještenja Blažene Djevice Marije Klanjec pod vodstvom p. Franje Jesenovića i uz instrumentalnu pratnju Tamare Harapin.

Predstavljen je i fotografija odljeva u bronci Velikog raspela p. Marijana Gajšaka koji će u kolovozu biti postavljen na Vidikovcu iznad Klanjca, a na zalaganju vezanom uz promoviranje umjetničke ostavštine p. Gajšaka,  Ogranku MH i predsjedniku Nikoli Filku zahvalio je i gradonačelnik Zlatko Brlek.

Related Posts

Tags

Share This