Preminuo fra Ilija Vrdoljak

sij 3, 2022 by

Preminuo fra Ilija Vrdoljak

Na Novu godinu iznenada je u Franjevačkom samostanu u Rovinju u 73. godini života, 56. godini redovništva i 46. godini svećeništva preminuo fra Ilija Vrdoljak, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Fra Ilija je rođen 20. ožujka 1949. u Kovačevcima (BiH). Nakon djetinjstva i osnovne škole u rodnom mjestu pohađao je franjevačko sjemenište u Zagrebu. Nakon godine novicijata, 22. kolovoza 1967. položio je prve redovničke zavjete. Studij teologije završio je u Zagrebu. Svečane redovničke zavjete položio je u prosincu 1973. u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 1976. godine.
Nakon ređenja, svoju svećeničku službu obavljao je kao mladomisnik neko vrijeme u Kozari Boku u Zagrebu da bi zatim proveo sljedeće dvije godine kao župni kapelan u našoj župi i samostanu u Klanjcu. U samo dvije godine boravka u klanječkom samostanu pokazao je veliki interes za samostansku kulturnu baštinu te se još i danas čuvaju dvije njegove vrijedne bilježnice s popisom samostanske pokretne umjetničke baštine. Župljanima, a posebno djeci i mladima koji su tih godina pohađali vjeronauk, ostao je u sjećanju po svojoj iznimnoj blagosti, mladenačkoj vedrini i razumijevanju.  

Nakon Klanjca vršio je službu župnog vikara u Čakovcu, a potom postaje voditeljem Hrvatske katoličke misije u St. Pöltenu (1980.-1983.) i u Salzburgu (1983.-1987.). Po povratku u domovinu idućih deset godina bit će gvardijan i župnik u Sigetu, nakon čega ponovno odlazi u Hrvatsku katoličku misiju, ovaj put u Beč kao njen voditelj i tu će provesti najduži dio svog redovničkog i svećeničkog služenja.
Godine 2014. primio je u Beču visoko odličje za zasluge Republike Austrije – Zlatni križ časti, kojim ga je odlikovao tadašnji austrijski predsjednik Heinz Fischer, zbog predanog dušobrižničkog rada na integraciji ljudi hrvatskog podrijetla u austrijsku sredinu, očuvanju vjere i materinskog jezika kao i očuvanju kulture i sakralne baštine.
Od 2014. do 2020. bio je provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i u tom smo ga razdoblju češće viđali ponovno i u Klanjcu. Pamtit ćemo njegove nadahnute riječi na predstavljanju zbirke crkvenih skladbi Hvalite Gospodina p. Franje Jesenovića u listopadu 2014. u Gradskoj knjižnici u Klanjcu i riječi upućene vatrogascima uz Dan grada i blagdan sv. Florijana u župnoj crkvi 2016. godine.

Iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda javili su da će naknadno obavijestiti javnost o datumu i mjestu pogreba pok. fra Ilije.

Redovnicima Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, obitelji i prijateljima fra Ilije Vrdoljaka, izražavamo iskrenu sućut.

Related Posts

Tags

Share This