Prekrasno gostovanje KUD-a “Antun Mihanović” u Petrovaradinu

tra 21, 2018 by

Prekrasno gostovanje KUD-a “Antun Mihanović” u Petrovaradinu

Jedno od najznačajnih postignuća višegodišnjeg uspješnog sudjelovanja u programu Europa za građane za Grad Klanjec, a osobito za članove KUD-a “Antun Mihanović” Klanjec je ne samo partnerstvo u dosadašnjim projektima, već izgrađeno iskreno i duboko prijateljstvo s Hrvatskim kulturno-prosvjetnim društvom “Jelačić” iz Petrovaradina. Pokazalo se to na najbolji mogući način i prigodom uzvratnog posjeta svih sekcija klanječkog KUD-a Petrovaradinu i njihovog cjelovečernjeg koncerta u Novom Sadu, a  svi članovi klanječkog KUD-a koji su 14. i 15. travnja 2018. posjetili naše vojvođanske suradnike ocijenili su ga kao jedno od najljepših, najsrdačnijih i najtoplijih gostovanja naših kulturnih amatera.
Njihove izuzetno pozitivne dojmove svakako dijele i predstavnici gradske delegacije, u kojoj su uz gradonačelnika Zlatka Brleka, bili i pročelnik Gordan Šoban te ravnateljica Kulturnog centra Snježana Horvatin. 

Tijekom posjeta, a u izvrsnoj organizaciji HKPD-a “Jelačić”, održan je 14. travnja navečer u amfiteatru novosadskog SPENS-a i odlično posjećen cjelovečernji koncert  na kojem su klanječki kudovci pokazali dio svoga glazbenog i plesnog stvaralaštva. 
Novosadskoj publici u kojoj je bio i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša te brojni članovi i podupiratelji HKPD-a “Jelačić”, klanječki kulturni amateri predstavili su izbor folklornih skladbi u izvedbi svoje folklorne pjevačke skupine uz pratnju tamburaša, folklorna sekcija izvela je pjesme i plesove Hrvatskog zagorja i Posavine, a sekcija dvorskih plesova u svojim raskošnim kostimima vratila je publiku u nostalgična vremena valcera i polki s kraja 19. stoljeća. Klanjčanima se na pozornici pridružila i Mješovita pjevačka skupina “Jelačić” s izborom dragih nam dalmatinskih pjesama te je tako i u Novom Sadu nastavljena kulturna suradnja između dva društva, koja će i zasigurno i nadalje biti jednako plodonosna te publici donositi nove vrijedne doživljaje poput ovog koji je popraćen velikim oduševljenjem posjetitelja.

Zahvaljujući svojim srdačnim domaćinima, Klanjčani su u nedjelju posjetili te uz vrlo zanimljivo stručno vodstvo Petra Pifata razgledali Petrovaradin, Srijemske Karlovce, a osobito ih se dojmio i posjet grobu Josipa Runjanina. Hrvatska himna i na ovaj način povezuje ove dvije sredine.

“U Gradiću žive Njemci. Petrovaradinci u Predgrađu jestu pravi čisti Hrvati, i to potomci kajkavskih Hrvata naseljenih u prošlom stoljeću.” Ovako autor članka u jednim starim novinama s kraja XIX. stoljeća piše Fran Grginčević opisuje Petrovaradin. Kajkavski se u Petrovaradinu odavno više ne govori, ne znamo više ni tko je potomak kajkavskih Hrvata, tko Nijemaca pa pohrvaćen, tko bunjevačkih, a tko bosanskih Hrvata, ali da bi osvježili taj spomen i ojačali veze sa matičnom domovinom, ovdje smo s našim prijateljima“. Tako je veze gradića Klanjca i cijelog Hrvatskoga Zagorja te Petrovaradina predstavio predsjednik Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva “Jelačić” Petar Pifat. 
Grad Klanjec i KUD “Antun Mihanović” na dva su dana ponovno donijeli kajkavski među hrvatsku zajednicu u Petrovaradinu, nadamo se na zadovoljstvo domaćina. 
Zahvaljujući članovima HKPD-a “Jelačić” na čelu s posebno srdačnim predsjednikom i dopredsjednikom i svim vrijednim članovima društva koji su uložili izniman trud u organizaciju ovog posjeta, gradonačelnik Zlatko Brlek istaknuo je kako će se partnerstvo ove dvije sredine svakako nastaviti kroz europski program Europa za građane, ali i kulturnu razmjenu. Svoje oduševljenje gostovanjem u Petrovaradinu članovi KUD-a “Antun Mihanović” domaćinima su iskazali onako kako oni to najbolje znaju… pozvali su ih u svoj grad pjesmom “Dobro mi došel prijatel”. 

Vrlo lijepi članak autora Marka Tucakova o ovom gostovanju Klanjčana  možete naći na http://www.jelacic.rs/prekrasan-koncert-nasih-kajkavaca-i-eu-partnera-iz-klanjca-4/

Fotografije: Aleksandar Miškov, članovi KUD-a “Antun Mihanović”

Related Posts

Tags

Share This