Predstavnici Klanjca sudjelovali na konferenciji na Malti

velj 21, 2022 by

Predstavnici Klanjca sudjelovali na konferenciji na Malti

Predstavnici Grada Klanjca, predsjednica Gradskog vijeća Mirjana Smičić Slovenec i pročelnik Upravnog odjela Gordan Šoban, sudjelovali su na drugom susretu koji je u okviru projekta “European voices challenging Euroscepticism“ od 14. – 16. veljače 2022. održan u gradu Valleti na Malti.

U ovom projektu Mreže gradova u okviru programa Europa za građane, čiji je vodeći partner i promotor projekta španjolska Općina Rois, sudjeluju predstavnici 27 država članica Europske unije, a Hrvatsku predstavlja Grad Klanjec. Ovo je bila druga od ukupno četiri konferencije koje će se održati do kraja projekta, a glavna tema konferencije prvoga dana bile su migracije i euroskepticizam.
– Riječ je o interesantnim temama za Hrvatsku, koja je i sama suočena s procesom migracije preko teritorija Republike Hrvatske. Jedno vrijeme bio je to za nas veliki problem i postoji velika vjerojatnost da će to opet biti. Sljedeća tema važna za Europu, a time i za Hrvatsku, je borba protiv euroskepticizma, prvenstveno kod mladih ljudi. Bilo je riječi i o programu Erasmus + i odnosu mladih prema Europskoj uniji, predstavljeni su programi mobilnosti mladih unutar EU, moćan alat za borbu protiv stereotipa i euroskepticizma. Sljedeća tema bila je europska solidarnost, tj. volontiranje u Europi. Program sljedećeg dan održan je u Europskoj kući.  Glavna tema bili su programi sljedeće generacije, o kojima je predstavnica Europske komisije s Malte informirala sve sudionike o novim mogućnostima prijave na Europske fondove. Posljednja tema je bila europski utjecaj na nacionalnu razinu i promjene koje donosi sudjelovanje u različitim europskim projektima. Nakon toga predstavnici partnera projekta sudjelovali su u diskusiji u kojoj je sudjelovao i član Europskog parlamenta s Malte, kao i jedan predstavnik malteške vlade – rekao je nakon sudjelovanja na ovoj konferenciji pročelnik Gordan Šoban.

Organizator je organizirao i posjet najvećim kulturnim znamenitostima Malte, tako da su se svi sudionici iz Europske unije mogli upoznati s poviješću, običajima i tradicijom Malte.
Naši su predstavnici i na ovom susretu uspostavili niz izuzetno kvalitetnih kontakata s cijelim nizom drugih sudionika u projektu te je velika vjerojatnost da će Grad Klanjec u bliskoj budućnosti biti pozivan kao partner u nekim novim europskim projektima sudionika ove konferencije, a neke od njih uključiti u svoje nove projekte.
 

Izvor fotografija: Kunsill Reġjonali tan-Nofsinhar

Related Posts

Tags

Share This