Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji posjetili Klanjec

pro 4, 2023 by

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji posjetili Klanjec

Krapinsko-zagorska županija bila je domaćin susreta elektora Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, koji je održan u subotu, 2. prosinca 2023. godinu. Susret elektora održan je u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini, nakon čega se delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji u Klanjcu susrela i sa županom Željkom Kolarom i klanječkim gradonačelnikom Zlatkom Brlekom.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako suradnja između Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Krapinsko-zagorskoj županiji traje već nekoliko godina te da se dodatno intenzivirala dolaskom Jasne Vojnić na dužnost predsjednice HNV-a. „Nažalost hrvatska nacionalna manjina u Republici Srbiji nema takva prava kao što ima srpska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj. I dok god se ta prava ne izjednače, potrebna je snažna podrška hrvatske države hrvatskoj manjini u Srbiji“ – poručio je župan Kolar te podsjetio da je Krapinsko-zagorska županija bila prva koja je donijela odluku o dodjeli 2 učeničke i 2 studentske stipendije pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji. „Obrazovani mladi ljudi će lakše pridonijeti opstanku Hrvata u Srbiji te vjerujem da će i svi ostali župani slijediti ovaj naš primjer dobre prakse te da će biti dodijeljeno minimalno 40 stipendija, što bi značilo da su se sve hrvatske županije uključile i u tu akciju“ – rekao je župan Kolar.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek istaknuo je kako Grad Klanjec već dugo vremena održava prijateljske odnose s Hrvatskim kulturno-prosvjetnim društvom “Jelačić” iz Petrovaradina te se i sam imao prilike osobno uvjeriti koliko je težak položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini  obišli su u Klanjcu Spomen-park znamenitih Klanjčana te su tom prigodom župan Željko Kolar, predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Katarina Bašić i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek položili vijenac na grob autora hrvatske himne Antuna Mihanovića. U kratkom prigodnom programu, koji je održan unatoč kiši, članice KUD-a Naša lipa Tuhelj izvele su i Lijepu našu, dok je ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin goste iz Srbije upoznala s aktivnostima na očuvanju sjećanja na Antuna Mihanovića. Boravak u Klanjcu je potom nastavljen posjetom Galeriji Antuna Augustinčića, razgledom sarkofaga obitelji Erődy u franjevačkom samostanu te ugodnim druženjem uz degustaciju vina Vinarije Sever u Klanječkoj pelnici.

 

Related Posts

Tags

Share This