Predstavnici finskog veleposlanstva posjetili klanječku školu

velj 25, 2020 by

Predstavnici finskog veleposlanstva posjetili klanječku školu

Što povezuje Hrvatsku i Finsku u ovoj školskoj godini?

Predsjedanje Europskom unijom.

Tko povezuje Hrvatsku i Finsku ove godine?

Mi!

Tako su učenici i učitelji Osnovne škole Antuna Mihanovića Klanjec najavili u rujnu 2019. temu kojom će se baviti tijekom ove školske godine kako bi njezinim proučavanjem razvijali kompetencije iz različitih prirodnih i društvenih područja, učili povezivati sadržaje, stjecali praktične vještine te na kraju izložili i predstavili svoje radove nastale na odabranu temu. Za ove dvije države odlučili su se zato što smo upravo od Republike Finske preuzeli 1. siječnja predsjedanje Europskom unijom.

Učenici su tijekom raznovrsnih aktivnosti učili finski jezik, upoznali nacionalni ep Kalevalu, čitali priču Opasno putovanje koju je napisala finska spisateljica Tove Jansson, pjevali na finskom, slušali finsku himnu i finsku glazbu, smišljali palindrome, učili o polarnoj svjetlosti, finskom odnosu prema ekologiji, slagali slagalice i igrali igre napravljene u web alatima, gledali animirani film Angry Birds, upoznali finski sport… Sve su to proučavali na satovima Geografije, Povijesti, Hrvatskog jezika, Glazbene kulture, Likovne kulture i Sata razrednika. 

Dio toga pokazali su 19. veljače predstavnicima Veleposlanstva Republike Finske u Hrvatskoj, a njihovi gosti, Laura Stojic i Juho Hellstein, bili su oduševljeni pripremljenim programom. Tako je gđa Stojic u Područnoj školi u Lučelnici priznala kako će tek sad pročitati knjigu koja je obvezna finska lektira i to ponukana upravo prekrasnim glazbeno-scenskim programom koji su pripremili učenici klanječke škole. I u Klanjcu i u Lučelnici moglo se čuti puno zanimljivih informacija o Finskoj, ali i točno izgovorenih finskih riječi, pjevalo se na finskom, ali i na hrvatskom, brojilo na finskom, recitiralo i glumilo na kajkavskome, plesala finska polka, ali i uživalo u gimnastici.

Predstavnici finskog veleposlanstva održali su i malu radionicu za učenike, razveselili ih poklonima, a domaćini su ih upoznali i s povijesnim i kulturnim znamenitostima našega grada, a pozdravio ih je i zaželio im dobrodošlicu i gradonačelnik Zlatko Brlek.
Inspirativno, edukativno, zanimljivo, duhovito, veselo… tako bi se moglo okarakterizirati ovo zgodno druženje klanječkih učenika i učitelja s Finskom. Uspješno obrađena još jedna tema integrirana u različite predmete, a s obzirom na to koliko su gosti iz Finske bili ugodno iznenađeni, gotovo je sigurno da će se ova suradnja nastaviti.

 

 

Related Posts

Tags

Share This