Predstavljen pretisak Brozovog pravopisa iz 1892.

velj 28, 2015 by

Predstavljen pretisak Brozovog pravopisa iz 1892.

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske i Kulturnog centra Klanjec u petak, 27. ožujka 2015. predstavljen je pretisak Hrvatskog pravopisa dr. Ivana Broza, jednog od znamenitih Klanjčana kojeg su u listopadu prošle godine objavili Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Nacionalna i sveučilišna knjižnica.
U izložbenoj dvorani Gradske knjižnice okupio se iznimno velik broj posjetitelja pa su Klanjčani još jednom pokazali koliko cijene svoju kulturnu baštinu i časne pretke koji su zadužili hrvatsku kulturu.
Posebno emotivan  bio je susret Klanjčana s gospođo Zdenkom Manucci, praunukom dr. Broza koja je na ovu večer posvećenu znamenitim članovima iz klanječkih obitelji Broz i Iveković došla sa svojom kćerkom Marinom.
O značaju Brozovog pravopisa u vrijeme njegovog nastanka i primjene te osobito o njegovom utjecaju na sve buduće hrvatske pravopise govorio je dr.sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i glavni urednik pretisnutog izdanja. Izlaganje dr.sc. Jozića potaknula je i naše sugrađane da nakon predstavljanja i sami iznesu svoje mišljenje o polemikama koje je u stručnoj javnosti uvijek izazivao Brozov jezikoslovni rad, ali i o pravopisnim i jezičnim dilema koje su danas aktualne.
Predavanje o klanječkoj obitelji Broz s posebnim osvrtom na biografiju i jezikoslovni rad dr. Ivana Broza održala je mr.sc. Marina Krpan Smiljanec iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice koja je u vrijeme ravnanja Gradskom knjižnicom u Klanjcu započela prva istraživanja vezana uz znamenite Klanjčane.
Na zanimljiv i intrigantan životopis arhitekta, konzervatora i fotografa Ćirila Metoda Ivekovića, Brozovog rođaka i starijeg brata slikara Otona Ivekovića, posjetitelje je podsjetila Snježana Horvatin, ravnateljica Kulturnog centra.
Po promotivnoj cijeni mogao se nabaviti pretisak Brozovog pravopisa, Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik te monografija Slavice Marković Ćiril Metod Ivekovićarhitekt i konzervator što su građani i iskoristili. Treba reći da je autorica monografije o Ćirilu Metodu Ivekoviću odlučila donirati prihod od knjige najbrojnijoj klanječkoj obitelji, a knjige se još uvijek mogu kupiti u Gradskoj knjižnici.
Lijepa večer posvećena znamenitim Klanjčanima završila je riječima zahvale predsjednika OMH Nikole Filka te cvijećem za Brozovu praunuku koje je u ime Grada Klanjca uručio pročelnik Gordan Šoban.

Related Posts

Tags

Share This