Predstavljen obljetnički broj Anala Galerije Antuna Augustinčića

svi 6, 2022 by

Predstavljen obljetnički broj Anala Galerije Antuna Augustinčića

U Studiju Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu u srijedu 4. svibnja 2022. predstavljen je obljetnički svezak časopisa ANALI Galerije Antuna Augustinčića. ANALI Galerije Antuna Augustinčića, br. 40-41, na 158 stranica sa 123 ilustracije, donose 5 članaka koji su uređeni prema pravilima koja vrijede za znanstvene i znanstveno-stručne časopise te je njihova kategorizacija provedena prema propisanim uputama za ocjenu znanstvenih članaka: Žarka Vujić, O zgradi Galerije Antuna Augustinčića još jednom – izvorni znanstveni rad, Davorin Vujčić, Park skulpture Galerije Antuna Augustinčića – izvorni znanstveni rad, Irena Kraševac, Umreženi skulpturama. Osvrt na klanječke simpozije o kiparstvu s bibliografijom – pregledni rad, Magdalena Getaldić, Gliptoteka HAZU – prošlost, sadašnjost i perspektiva muzeja skulpture nakon potresa 2020. godine – stručni rad, Sagita Mirjam Sunara, Park skulptura Željezare Sisak – pregledni rad. Anali Galerije Antuna Augustinčića ovim sveskom bilježe 40 godina svoga izlaženja, tijekom kojeg su prešli put preobrazbe od jedinstvenog primjera časopisa jedne muzejske ustanove do jedinog časopisa u nas specijaliziranog za skulpturu.

Obljetnički svezak predstavili su Božidar Pejković, Darija Alujević, Snježana Pintarić, Žarka Vujić i Vlatko Čakširan, a njegovom se promocijom Galerija Antuna Augustinčića pridružila ovogodišnjoj gradskoj manifestaciji Klanječki dani – opet smo vani.

–  Stjecajem okolnosti i ovaj se obljetnički svezak našeg godišnjaka ukazuje kao dvobroj, a to je dvojstvo odraženo i u njegovu sadržaju: uz članke o zgradi i parku Galerije – na koje želimo svratiti pozornost jer im je zbog vremešnosti svakako potrebna obnova, donosimo članke o još jednom muzeju i još jednom parku kao zbilja potrebitima na potresima pogođenim područjima, a povezujemo ih člankom o našim skulpturi posvećenim simpozijima.  Iz kolegijalnog je zajedništva, naporom, nastojanjem i zalaganjem autora tekstova, uredništva, recenzenata, suradnika i podržavatelja  proizašlo i ovo izdanje. Od samog početka izlaženja Anala, oni su financirani sredstvima Ministarstva kulture, međutim za ovaj posljednji broj nismo dobili sredstva ministarstva, no sretni smo jer su Županija i Grad su uspjeli iznaći sredstva da obljetnički broj Anala ugleda svjetlo dana. Bez zalaganja svih ljudi koji s nama rade na Analima, većinom gratis, ne bi ih bilo – istaknuo je na predstavljanju voditelj Galerije i glavni urednik Anala Božidar Pejković.

Župan Željko Kolar na predstavljanju je rekao da nema potrebe naglašavati kolika je vrijednost i značaj kipara Antuna Augustinčića, ne samo u okvirima Hrvatske nego čitavog svijeta. – Nije bilo dileme da će naše Kulturno vijeće kroz natječaj podržati izdavanje Anala. Zadovoljstvo nam je što smo mogli u tome sudjelovati, a meni posebno kao Klanjčanu, koji sam kao dijete pratio izgradnju Galerije do otvorenja, razvijanje parka oko Galerije, pa do današnjeg modernog zdanja Studija i depoa Galerije koji je zapravo produžio vijek kvalitetnog rada Galerije za 40 godina – rekao je župan Kolar.
Na predstavljanju su bili i gradonačelnik Zlatko Brlek, predsjednica Gradskog vijeća Klanjca Mirjana Smičić Slovenec i potpredsjednici Karlo Drčić i Toni Bogović.

Related Posts

Tags

Share This