Predstavljen 6. svezak edicije Marijaterezijanski urbari Varaždinske županije

tra 27, 2022 by

Predstavljen 6. svezak edicije Marijaterezijanski urbari Varaždinske županije

U Studiju Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu u utorak 26. travnja 2022. u organizaciji Gradske knjižnice “Antun Mihanović” predstavljen je 6. svezak ” Marijaterezijanski urbari Varaždinske županije”  Državnog arhiva u Varaždinu. Ovaj svezak donosi obimnu i vrlo interesantnu građu vezanu uz Gornjozagorski kotar koji je obuhvaćao 65 sela i trgovište Klanjec. S današnjeg upravnog aspekta gledano to su gradovi Klanjec i Pregrada te općine Desinić, Đurmanec, Hum na Sutli, Kraljevec na Sutli, Krapinske Toplice, Kumrovec, Petrovsko, Tuhelj, Veliko Trgovišće i Zagorska Sela.
Riječ je o kapitalnom izdavačkom projektu Državnog arhiva u Varaždinu, koji je u dosadašnjih šest  svezaka obuhvatio arhivsku građu vezanu uz provođenje urbarijalne regulacije u vrijeme Marije Terezije na području tadašnje Varaždinske županije, a u pripremi je svezak koji se odnosi na dio područja današnje Koprivničko-križevačke županije.
Nakon uvodne riječi ravnateljice Gradske knjižnice “Antun Mihanović” Maje Vukina Bogović, o važnosti ovog projekta govorio je ravnatelj Arhiva Damir Hrelja, a vrijednu knjigu, čije je objavljivanje predstavljalo i ogroman stručno-znanstveni posao, predstavile su recenzentica dr.sc. Nataša Štefanec, latinistica i arhivistica Karmen Levanić te voditeljica projekta i urednica izdanja dr.sc. Vida Pavliček. Riječ je o izuzetno vrijednom gradivu za proučavanje demografskih kretanja, gospodarske povijesti, a za pojedina mjesta predstavlja najstariji sačuvani pisani izvor koji bilježi imena obitelji koje su živjele na tom području.
Sigurni smo da su posjetitelji, koji su u Klanjcu u lijepom broju došli na ovo predstavljanje, dobili jednu sasvim novu sliku o ranom novom vijeku u našem kraju i odnosu vlastelinske obitelji Erdődy i njihovih podložnika u našim naseljima.
Za objavljivanje ove vrijedne knjige svoju financijsku potporu dali su, između ostalih, i Krapinsko-zagorska županija i Grad Klanjec.

Related Posts

Tags

Share This