PREDSTAVLJEN ZBORNIK RADOVA O ANTUNU MIHANOVIĆU

lip 20, 2012 by

PREDSTAVLJEN ZBORNIK RADOVA O ANTUNU MIHANOVIĆU

Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu u suradnji s Kulturnim centrom Klanjec priredio je u utorak, 19. lipnja 2012. godine u dvorani Gradske knjižnice predstavljanje Zbornika radova sa stručno-znanstvenog skupa o Antunu Mihanoviću. 
Promocijom Zbornika završeni su ovogodišnji klanječki Dani Antuna Mihanovića, tradicionalni program posvećen autoru stihova hrvatske himne uz godišnjicu njegova rođenja.
Stručno-znanstveni skup pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske održan je 14. studenoga 2011., na samu 150. godišnjicu Mihanovićeve smrti u refektoriju Franjevačkog samostana u Klanjcu, a okupio je eminentne hrvatske stručnjake iz područja jezikoslovlja, povijesti i muzeologije o čemu je na predstavljanju Zbornika govorio Nikola Filko, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Klanjec.
Zbornik je vrlo nadahnuto predstavio akademik Ante Stamać, potpredsjednik Matice hrvatske i tajnik  Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Uz predstavljanje stručno-znanstvenih radova objavljenihn u ovom Zborniku, akademik Stamać u svom se izlaganju dotaknuo i važnosti hrvatske himne  i Antuna Mihanovića.
Okupljenoj publici koja se u velikom broju odazvala ovom predstavljanju, a u kojoj je bio i predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, obratio se i gradonačelnik Klanjca Željko Kolar istaknuvši kako će Grada Klanjec s velikom željom podupirati daljnje aktivnosti na očuvanju baštinskog potencijala vezanog uz Mihanovićevo ime te nastojati realizirati muzeološku ideju sadržanu u radu mr. sc. Snježane Pintarić o otvaranju Muzeja himni u Klanjcu.
Ogranak Matice hrvatske iskoristio je ovu prigodu kako bi uručio zahvalnice donatorima koji su pomogli obnovu i restauraciju Mihanovićeva groba u Spomen parku, a vrlo lijep program na kraju predstavljanja izveli su učenici Osnovne škole Antuna Mihanovića. 


 

Zbornik sadrži radove priznatih hrvatskih stručnjaka iz područja jezikoslovlja, povijesti i muzeologije, a predstavit će ga akademik Ante Stamać, potpredsjednik Matice hrvatske.
U prigodnom programu predstavit će se učenici klanječke škole, a moći će se razgledati i izložba radova Likovne sekcije “Josip Kaltnecker” iz Zaboka pod nazivom Lijepa naša domovino..
Na predstavljanju Zbornika, Ogranak Matice hrvatske Klanjec javno će se zahvaliti donatorima koji su omogućili obnovu i restauraciju grobova klanječkih i hrvatskih velikana u Spomen parku, a novoizašli Zbornik moći će se nabaviti po promotivnoj cijeni od 30,00 kuna.

Related Posts

Tags

Share This