Zbirka pjesama Srečka Blažička predstavljena u Klanjcu pred brojnom publikom

ožu 14, 2019 by

Zbirka pjesama Srečka Blažička predstavljena u Klanjcu pred brojnom publikom

Hrvatska udruga Muži zagorskog srca, Hrvatskozagorsko književno društvo i Kulturni centar Klanjec u prepunoj klanječkoj izložbenoj dvorani predstavili su u srijedu 13. ožujka 2019. drugu zbirku pjesama kumrovečkog pjesnika i kantautora Srečka Blažička inspirativnog naslova Na zvezde bi stal.

Knjigu u ime nakladnika Hrvatske udruge Muži zagorskog srca, ali i kao urednik, potpisuje doc.dr.sc. Rajko Fureš koji je na predstavljanju istaknuo važnost očuvanja kajkavskoga jezika, a Srečka Blažička istaknuo kao jednog od onih ustrajnih i zauzetih promicatelja izvornog kumrovečkog idioma.
Prof. Vlasta Horvatić Gmaz govoreći o novom književnom uratku ovoga autora upravo je to naglasila kao osobitu vrijednost Blažičkova književnog stvaralaštva. Istaknula je i kako je ovom zbirkom stihova Srečko Blažičko “potvrdio svoju poziciju respektabilnog autora tzv. kumrovečkoga pjesničkog kruga koji je, unatoč izlaska ispod Ulamine pjesničke kabanice, pronašao vlastiti literarni put i dao značajan prinos kajkavskoj zavičajnoj književnosti. Psihologinja doc.dr.sc. Radojka Kraljević, jedna od recenzentica knjige, osvrnula se pak na Blažička  pjesnika koji promišlja općeljudske univerzalne teme koje su važne za svakog pojedinca. Poezija mu je lirski blaga i sadržajno oslikava svakodnevicu življenja, a u toj svakodnevici Srečko Blažičko pronalazi volje, motiva i vremena za svakodnevni rad na sebi.

Poseban doživljaj brojnim su posjetiteljima pružili Marica Lojen i Branko Ulama, izvorni govornici kumrovečkog kajkavaskog jezika, koji su interpretirali stihove iz knjige Na zvezde bi stal.

Autorove prepjeve poznatih svjetskih skladbi koji se nalaze u knjizi izveli su sopranistica Josipa Lončar, Igor Siročić te Branko Greblički Ventek uz pratnju Danijela Ivića te tako oplemenili ovaj lijepi književni susret kojem su svoj mali doprinos dali i Nikola Capar i Snježana Horvatin. 

Uz simpatičan nastup svojih unuka, Srečko Blažičko završio je  predstavljanje svoje knjige emotivnim pozivom svojoj publici, prijateljima, susjedima, ljubiteljima poezije poručivši im: Na zvezde stanite!

 

Related Posts

Tags

Share This